• Ocomtún, un oraș Maya de mult pierdut, tocmai a fost descoperit în peninsula Yucatan.
  • Cartografierea zonei va arunca mai multă lumină asupra culturii mayașe, dar și la ce ar fi putut duce la prăbușirea dramatică a civilizației lor.
  • Mayașii au sculptat peste 40 de orașe mari din piatră și au condus o mare parte din America Centrală.

Cea mai recentă descoperire a arheologului Ivan Spajc a atras atenția întregii lumi. Ocomtún, un oraș Maya de mult pierdut, a fost descoperit în peninsula Yucatan. Cartografierea zonei va arunca mai multă lumină asupra culturii mayașe, dar și la ce ar fi putut duce la prăbușirea dramatică a civilizației lor. Mayașii au sculptat peste 40 de orașe mari din piatră și au condus o mare parte din America Centrală.

Întotdeauna a existat o fascinație pentru cultura mayașă, iar cea mai recentă descoperire a arheologului Ivan Sprajc atrage atenția întregii lumi în peninsula Yucatan din Mexic. Alături de echipa lui cu care lucrează de peste 30 de ani, el a descoperit orașul Maya, Ocomtun, care ar data între anii 600 și 800 d.Hr.

Ivan Sprajc lucrează de peste 30 de ani în Yucatan, în căutarea orașelor mayașe pierdute. Alături de echipa sa a localizat rămășițele unui oraș abandonat, care găzduiește numeroase structuri în formă de piramidă, care se înalță la peste 15 metri, amplasate în Zona de Conservare Ecologică Balamkú din Mexic. El a numit situl Ocomtún care înseamnă în mayașă „coloană de piatră”, după numeroasele coloane cilindrice găsite în întreaga așezare. Orașul ar fi ultima gaură neagră de pe harta arheologică a zonei Maya centrale care este peninsula centrală Yucatán de astăzi.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Civilația cea mai mare din America Centrală a avut o perioadă de vârf între 200-900 d.H, iar după anul 1000, aceste civilizații au dispărut brusc, lâsând în spatele lor așezările abandonate și întreaga cunoaștere acumulată. În 2013, arheologul sloven și echipa sa au dezgropat un oraș necunoscut anterior de 40.000 de persoane, datând din secolul al VIII-lea, care fusese înghițit de pădurea tropicală, Chactún. Un an mai târziu, au localizat încă două orașe Maya, Lagunita și Tamchén, care prezentau fiecare temple piramidale, piețe și stele sculptate complicat, care păreau să fi fost abandonate în mod misterios cu aproximativ 1.200 de ani în urmă.

Citește și