• Florian Colceag: „O mare parte din elevi nu pot învăța online
  • Florian Colceag: „Trebuie adaptare!”
  • Florian Colceag: „Curicula pe care o avem noi nu e actualizată”

Situația în școli este imprevizibilă. Azi copilul tău merge la cursuri, mâine s-ar putea să învețe online. O fac deja elevii din 355 de școli.

Iar scenariile se schimbă de la o zi la alta, în funcție de numărul cazurilor de Covid. Despre toată incertitudinea din învățământ afli din discuția colegei mele cu Florian Colgeag, expert în educație.

Domnule Colceag, cât de afectat este sistemul de învățământ de pandemie?
Colceag: „O mare parte din elevi nu pot învăța online. Lipsa colegilor și a profesorilor pe care să îi vezi la față e una din marile probleme. Noi înțelegem prin reacțiile afective.”

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ce măsuri ar trebui luate pentru ca copiii să poată să învețe?
Colceag: „Tot ce e online are două faze. Se învață online dar copiii se întâlnesc să discute cu profesorii. Discuțiile înseamnă dezbateri, dezbaterile înseamnă orizonturi. Curicla pe care o avem noi nu e actualizată. Noi trebuie să ne uităm la ce crize întâmpinăm ca să putem transforma curicula acutală într-una modernă. Dinamica forței de muncă e foarte mare, și dacă nu avem curicula care să îi învețe să se adapteze nu vor fi capabili să intre într-o profesie mai târziu.”

Până la elevi nu trebuie să se adapteze și profesorii? Unii refuză să predea online.
Colceag: „Clar, trebuie adaptare și la concept. Singapore are o curiculă în care profesorii își adaptează materia la cerințele curiculei, ei învață cum să îi învețe pe copii cu ajutorul curiculei. Din cauza asta învață și profesorii și elevii. Problema întâmpinată de învățământ e că profesorii în vârstă care nu pot preda online pentru că nu au experiență, sunt probabil pensionari, și va fi nevoie de cadre tinere, care știu să folosească calculatorul dar nu știu pedagogie. Problema se mută de la materie pe stilul de predare, trebuie să faci copilul să învețe ceva. Cu măști pe față nu îl vezi pe cel care vorbește, nu îl auzi bine, nu poți să interacționezi cu colegii. Masca nu numai că nu te păzește de virus dar îți dă un mediu artificial din cauza umidității care pot da în altceva.”

La școală trebuie să poarte mască.
Colceag: „Nu e evident că trebuie. Toate studiile serioase făcute pe covid arată că problema e rezolvabilă, sunt multe invenții și remedii care în momentul de față nu sunt aprobate. Noi nu ar trebui să avem nici un fel de pandemie. E o rezistență de sistem mare.”

Am putea spune că din cauza pandemiei generația e de sacrificiu.
Colceag: „Nu. Eu mă tem tare de pandemia asta pentru că îmi aduc aminte că la prima pandemie din martie s-au tăiat pădurile pentru că oamenii au stat în case. Acum Guvernul vrea să privatizeze ultimele active românești că nu mai au ani. Mă gândesc la următoarea pandemie, vor tăia și restul de păduri.”