• Cele mai multe interdicții de cărți tabu sunt Florida, Missouri, Utah și Pennsylvania.
  • Cărțile interzise prezintă experiențe ale persoanelor marginalizate, în special LGBTQ+.
  • S-a înregistrat o creștere mare a cărților eliminate în biblioteci și săli de clasă.

În Statele Unite crește îngrijorător numărul de cărți interzise în școli, un fenomen care ar putea ajunge în curând și în România. Anul acesta peste 3.300 de titluri, în special cu teme LGBTQ+ sau despre rasism, au fost scoase din biblioteci și săli de clasă în SUA, scrie USA Today.

În România nu există încă un astfel de val de cenzură, dar au apărut deja voci care cer interzicerea anumitor cărți sau teme. Unii politicieni propun eliminarea titlurilor considerate imorale sau dăunătoare pentru copii. Există temerea că presiunile conservatoare vor crește și la noi, limitând accesul elevilor la informații valoroase. De aceea, apărătorii libertății de exprimare atrag atenția că trebuie să rămânem vigilenți. Altfel, am putea ajunge ca în SUA, cu mii de cărți interzise în școli.

„Cărțile care abordează diferite teme sensibile nu ar trebui interzise în programa școlară și nu ar trebui să facem judecăți de valoare, pentru că există cărți care au avut o contribuție semnificativă la literatura română, dar care poate abordează anumite teme sensibile sau anumite scene nepotrivite. Spre exemplu, avem romanul „Ion”, unde avem o scenă care ne arată un suicid, avem moartea unui personaj. Avem mai multe romane în programa școlară de bacalaureat care au omoruri, asta nu înseamnă că ele ar trebui interzise. Tocmai de asta le studiem, ca să înțelegem acest fenomen și dintr-o perspectivă istorică, dintr-una culturală, dintr-una literară”, a spus Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor de la Constanța.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Citește și