• Au loc alegeri în Ecuador: cetățenii aleg atât noul președinte, cât și viitorul industriei petroliere din Pădurea Amazoniană.
  • Referendumul dă șansa cetățenilor să aleagă dacă companiile petroliere pot extrage în continuare în Parcul Național Yasuni, casa ultimelor comunități indigene din Ecuador.
  • Cel mai mare zăcământ de petrol pur din lume zace în Ecuador.

O primă rundă a alegerilor prezidențiale a avut loc ieri, 20 august, în Ecuador, în urma instabilității politice din luna mai, când Adunarea Națională a țării a fost dizolvată. Următoarea etapă electorală va avea loc pe 15 octombrie. Un nou președinte va fi ales. De asemenea, a fost organizat și un referendum care are ca scop interzicerea extracțiilor petroliere pe teritoriul Ecuadorului, scrie CNN.

Referendumul dă șansa de a pune stop extracției petrolului din Parcul Național Yasuni, casa ultimelor comunități indigene din Ecuador. Parcul, care se întinde pe o suprafață de un milion de hectare. Acesta are ca epicentru întâlnirea dintre fluviul Napo, pădurea Amazoniană și Munții Anzi, fiind una dintre cele mai diverse biosfere din lume. Doar un hectar al acestui parc cuprinde mai multe specii de animale decât întreaga Europă. Acolo se află și cel mai mare zăcământ de petrol pur din lume.

Pedro Bermo, purtătorul de cuvânt al unei asociații ecologice, a declarat: „Suntem lideri mondiali în combaterea schimbărilor climatice, ocolind politicienii și democratizând deciziile de mediu”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Rezultatul referendumului va afecta viitorul economic al Ecuadorului. Susținătorii extragerii petroliere sunt de părere că pierderea locurilor de muncă va fi dezastruoasă pentru viitorul cetățenilor. Alberto Acosta-Burneo, economist și editor al Buletinului Weekly Analysis, spune că Ecuador „s-ar împușca singură în picior” dacă încetează extragerea petrolieră.

Citește și: