• Alegerile de anul viitor din Statele Unite vor fi probabil împânzite de videoclipuri și înregistrări audio deepfake din ce în ce mai sofisticate.
  • Midjourney și FakeYou, asta pot folosi susținătorii lui Trump sau Biden pentru a-și face contracandidatul să arate rău.
  • Numărul de videoclipuri și înregistrări vocale postate online s-a triplat și, respectiv, a crescut de opt ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Alegerile de anul viitor din Statele Unite vor fi probabil împânzite de videoclipuri și înregistrări audio deepfake din ce în ce mai sofisticate. Creșterea instrumentelor de inteligență artificială (AI), precum Midjourney și FakeYou, a făcut ca generarea de imagini, videoclipuri și fișiere audio cu aspect realist, foarte greu de distins uneori de realitate, să devină o joacă de copii, scrie Intersting Engeneering, citând Reuters.

În ultima vreme s-a înregistrat o creștere semnificativă a creării de medii „sintetice” cu ajutorul noilor instrumente de „inteligență artificială generativă”, precum Midjourney. Această tehnologie este disponibilă de ceva timp, dar progresele recente au făcut ca producerea de falsuri convingătoare să fie mai ușoară și mai accesibilă.

Ce spun experții

„[Va fi] foarte dificil pentru alegători să distingă realul de fals. Și v-ați putea imagina cum susținătorii lui Trump sau cei ai lui Biden ar putea folosi această tehnologie pentru a-și face adversarul să pară rău”, a declarat pentru Reuters Darrell West, membru senior la Centrul pentru inovație tehnologică de la Brookings Institution. „Ar putea exista lucruri care să apară chiar înainte de alegeri și pe care nimeni nu are șansa să le dea jos”, a adăugat el.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Potrivit lui Aza Raskin, cofondator al Centrului pentru Tehnologie Umană, cursa înarmărilor în domeniul tehnologiei IA a dus la lansarea unor instrumente de generare de falsuri fără garanții adecvate pentru a preveni răspândirea dezinformărilor dăunătoare. Deși Facebook, Twitter și YouTube au încercat să interzică și să elimine falsurile, succesul lor în reglementarea acestui conținut este inconsecvent.

Potrivit DeepMedia, o companie care dezvoltă instrumente de detectare a mediilor sintetice, numărul de falsuri video și de falsuri vocale postate online s-a triplat și, respectiv, a crescut de opt ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Conform estimărilor lor, relatează Reuters, aproximativ 500.000 de falsuri video și voice deep falsuri vor circula pe platformele de social media din întreaga lume până în 2023. Până de curând, clonarea vocii costa 10.000 de dolari în ceea ce privește cheltuielile cu serverul și cu antrenamentul AI. Cu toate acestea, startup-urile oferă acum acest serviciu pentru doar câțiva dolari.

Recent, Doland Trump a fost protagonistul unui astfel de videoclip.

Acestea fiind spuse, mulți experți din diverse domenii tind să își împărtășească gândurile pe rețelele de socializare, precum Twitter sau YouTube, astfel încât orice falsuri vor fi probabil identificate și semnalate rapid. Nimeni nu știe cu siguranță unde duce drumul IA generativă sau cum să se protejeze eficient împotriva puterii sale de dezinformare în masă, dar, ca orice media pe care o consumă publicul, rămâne de văzut în ce măsură va influența deciziile oamenilor.

Citește și