• Pe 4 august 2020 avea loc o explozivă masivă în portul din Beirut.
  • Mii de oameni cer dreptate în stradă, astăzi, la un an de la tragedie.
  • Oraşul a fost distrus, 200 de persoane au murit iar 6.000 au fost rănite.

Pe 4 august 2020 avea loc o explozivă masivă în portul din Beirut. 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost ţinute impropriu într-un depozit din port, timp de 6 ani. Iar pe 4 august 2020, au luat foc, nu se ştie cum, cauzând o explozie de proporţii.

Oraşul a fost distrus, 200 de persoane au murit iar 6.000 au fost rănite.

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, se adaugă şi cele financiare: distrugeri în valoare de miliarde de dolari.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Un dezastru care i-a încremenit pe oameni, dar nu şi pe oligarhii corupţi, avizi de putere, ce se opun oricărei reforme politice şi economice a ţării.

La un an de la tragedia din portul Beirut, mii de oameni sunt în stradă și cer dreptate, situându-se chiar în apropierea portului.

Momentul în care a avut loc explozia din Beirut, 4 august 2020

Pe 4 august 2020, guvernatorul Marwan Abboud a spus că scena i-a amintit de bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki: „În viața mea nu am văzut așa ceva. E o catastrofă națională”

Explozia a avut loc imediat după ora 18:00 (15:00 în Liban). Un martor a descris-o ca fiind asurzitoare, presa locală a publicat imagini tulburătoare cu oameni prinși sub dărâmături, iar alte clipuri video au arătat cum mașinile și clădirile au fost pur și simplu pulverizate și distruse de unda de șoc.

Explozia din Liban a cauzat 78 de decese și 4000 de răniți, conform unui bilanț care a sosit a doua zi, pe 5 august 2020.

Sursa Foto: HEPTA

A doua zi după explozie. Oamenii au spus că sunt blestemați

Dimineața zilei de miercuri nu mai era doar un început de zi obișnuit pentru libanezi. Populația era terifiată.

Praful și ceața cafenie provocată de explozie începea să dispară, însă imaginile care rămâneau în urmă erau apocaliptice. Clădirile nu mai aveau geamuri, nici măcar cele aflate la 4 kilometri de locul exploziei.

Explozia din Beirut a venit într-un moment de dublă criză, economică şi sanitară. Care au fost urmările

Explozia s-a produs pe fondul unei crize profunde a ţării, care era pe marginea unei prăpăstii. Peste 80% din grânele ţării erau depozitate în silozurile din port şi au fost distruse sau contaminate de explozie. Sute de mii de oameni sunt acum în risc de înfometare.

Sursa Foto: HEPTA

Primul șef de stat care a mers în Liban a fost Emmanuel Macron

Primul șef de stat care a mers în Liban a fost Emmanuel Macron. În timp ce mergea pe străzi înconjurat de bodyguarzi, locuitorii orașului s-au îmbulzit în jurul lui implorându-l să-i ajute la demiterea politicienilor aflați la putere.

„Ajută-ne, tu ești singura noastră speranță”, a strigat un rezident. „Vă rog, nu dați bani guvernului nostru corupt”, a strigat un alt libanez.

„Sunt aici pentru a propune un nou pact politic și voi reveni în 1 septembrie, iar dacă nu se realizează, îmi asum răspunderea politică”, a spus Macron, în fața mulțimii revoltate.

Peste 44.000 de libanezi au semnat atunci o petiție online prin care au cerut ajutor autorităților din Franța, scria Deutsche Welle la vremea respectivă.

Semnatarii își doreau ca Franța să preia controlul în Liban, în urma exploziei soldate cu peste 140 de morți și mai mult de 5.000 de răniți.

Uniunea Europeană a anunţat că va acorda 63 de milioane de euro Libanului.

Luni, 10 august 2020, Guvernul Libanului a demisionat

Toţi membrii Guvernului Libanului au demisionat luni după-amiază, anunţa ministrul Sănătăţii pe 10 august 2020, Hamad Hassan, în contextul intensificării presiunilor internaţionale după explozia de la Beirut.

„Întregul Cabinet a demisionat”, a declarat Hamad Hassan după şedinţa de guvern desfăşurată luni după-amiază, 10 august 2020.

Sursa Foto: HEPTA

La un an de la tragedie, pe 4 august 2021, mii de oameni cer dreptate în stradă

La un an de la tragedia din portul Beirut, mii de oameni sunt în stradă și cer dreptate, situându-se chiar în apropierea portului, relatează Reuters.

În timp ce oamenii s-au strâns lângă portul Beirut, polițiștii au aruncat cu spray lacrimogen și cu tunuri de apă spre protestatarii care aruncau cu pietre în ofițerii care asigurau securitatea clădirii Parlamentului. Șase persoane au fost rănite, conform unei surse din serviciul de pază.

„Nu o să uităm și nu o să-i iertăm niciodată. Și dacă nu vor face ei dreptate, vom face noi cu mâinile noastre”, a spus Hiyam al-Bikai, îmbrăcat în negru, ținând strâns în mâini o poză cu fiul său care a murit în urma exploziei din portul Beirut.