• AFD este dată câștigătoare în viitoarele alegeri din Saxonoa și Brandenbourg.
  • Extrema dreaptă este creditată cu 23% intenții de vot pentru europene.
  • Sute de mii de germani manifestează în fiecare sâmbătă împotriva extremei drepte.

Începutul anului 2024 a fost intens pe scena politică internă germană. După dezvăluirea unui plan secret de „remigrare” a milioane de persoane venite din afară, cu sau fără pașapoarte germane, întocmit de lideri ai AfD și reprezentanți ai arpii drepte a CDU în cazul accesului la putere, sute de mii de oameni manifestă în toată țara în ultimele săptămâni.

Manifestațiile durează de săptămâni în Germania, care sunt îngrijorările?

„Este greu să nu faci o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi în țară și situația din vremea Republicii Weimar”, scrie Le Figaro, reflectând sentimentul manifestanților germani care ies în stradă de la mijlocul lunii ianuarie.

Dacă paralela istorică nu se verifică neapărat pe fondul programelor AfD și ale partidului național-socialist care l-a condus pe Hitler la putere, evoluția în urne astăzi este de netăgăduit.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

În unsprezece ani de la înființare, partidul a trecut de la câteva procente în sondaje la peste 20% din voturi astăzi, potrivit institutelor germane de sondaj care publică lunar, și uneori săptămânal, un sondaj privind intențiile de vot la nivel federal.

Astfel, AFd, partidul naționalist german își menține pentru moment statutul de a doua forță politică din țară, în spatele coaliției creștin-democraților din CDU și aliații lor bavarezi, CSU. Scorurile sale au fost de  4,7% în 2013, 12,6% în 2017și 10,3% în 2021 din voturi strânse în Bundestag.

Cum s-a ajuns aici și ce urmează

Fondată de economiști liberali care s-au opus politicii europene de salvare a Greciei, Afd a marcat adevăratul punct de cotitură în 2015 și Criza refugiaților. În Saxonia și Brandenburg, unde urmează alegeri regionale, forța politică este creditată azi cu 32% și 35% din voturi, de fiecare dată înaintea dreptei conservatoare a CDU.

Partidul s-a radicalizat, cu un discurs anti-imigrație, anti-islam, anti-wakup și anti-feminist care combină respingerea politicii pro-ucrainene, a politicii de vaccinare Covid sau chiar a politicii ecologiste a statului federal.

Evoluția uluitoare a sondajelor, istorică din punctul de vedere al celor unsprezece ani de existență, ar trebui, așadar, să permită AfD să își crească performanța la alegerile europene din iunie. În ultimul sondaj, partidul este creditat cu 23% din intențiile de vot, îngroșând rândurile extremiștilor care ajung la Bruxelles din toate colturile Europei.

Citește și