• Președintele Belarus a declarat că păstrarea armelor în Belarus a fost „cea mai fermă inițiativă a mea”.
  • Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin au recunoscut că unele arme tactice au ajuns în Belarus, iar restul vor fi folosite până la sfârșitul anului.
  • „Sunt sigur că nu va trebui niciodată să le folosim cât timp sunt aici. Și niciun dușman nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru”, a declarat liderul belarus.

Președintele belarus Alexander Lukașenko, cel mai ferm aliat al Kremlinului în războiul său din Ucraina, a declarat vineri că este sigur că armele nucleare tactice rusești desfășurate în țara sa nu vor fi niciodată folosite, scrie Reuters. Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin au recunoscut că unele arme nucleare tactice au ajuns în Belarus, iar restul vor fi puse în aplicare până la sfârșitul anului.

Președintele Belarus, într-un discurs de marcare a zilei naționale a fostului său stat sovietic, a spus că păstrarea armelor nucleare în Belarus a fost „cea mai fermă inițiativă a mea”. „Pe măsură ce avansăm, devenim din ce în ce mai convinși că armele trebuie să fie ținute aici, în Belarus, într-un loc de încredere”, a declarat Lukașenko la o adunare. „Sunt sigur că nu va trebui niciodată să le folosim cât timp sunt aici. Și niciun dușman nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru”.

Lukașenko a acuzat în mod repetat țările occidentale că încearcă să-și distrugă statul și spune că desfășurarea nucleară este necesară pentru a descuraja potențialii agresori. El a spus în această lună că unele arme se află în Belarus și la un moment dat a sugerat că nu va ezita să le folosească dacă este necesar, adăugând totodată că ar fi necesare consultări cu Rusia.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat vineri că desfășurarea nu a încălcat Tratatul de neproliferare nucleară din 1968, deoarece Rusia și-a păstrat controlul asupra armelor. El a declarat agenției de presă ruse Tass că desfășurarea a fost „forțată” asupra Rusiei.

Sursă: Reuters

Lukașenko i-a permis lui Putin să lanseze o parte din invazia Ucrainei din Belarus din februarie 2022 și a sprijinit războiul –intermediind săptămâna trecută un acord pentru a permite șefului mercenar Evgheni Prigojin și luptătorilor săi să mute operațiunile în țara sa.

Șeful Biroului Național de Securitate al Poloniei vecine, Jacek Siewiera, a declarat că luptătorii Wagner care se mută în Belarus ar putea folosi migranții din Africa și din alte țări pentru a destabiliza Europa Centrală și de Est.

Citește și