- După o scădere constantă a numărul de cazuri din septembrie până la jumătatea lunii februarie, India a ajuns la jumătatea lunii aprilie la o medie de peste 100.000 de cazuri de coronavirus pe zi
- În al doilea val, mulți oameni au lăsat garda jos, participând la diverse adunări sociale, pe fondul unor mesaje mixte ale guvernului
- Majoritatea epidemiologilor prezic mai multe valuri, având în vedere că India este încă departe de a fi atins imunitatea colectivă și ritmul vaccinării este unul lent
De la impresia că pandemia a luat sfârșit la o criză de sănătate publică în India
La începutul lunii martie, ministrul sănătății din India, Harsh Vardhan, a declarat că țara se află „la finalul” pandemiei de Covid-19, scrie BBC News.
Advertisment
Optimismul ministrului Vardhan s-a bazat pe o scădere accentuată a infecțiilor raportate. De la un vârf de peste 93.000 de cazuri pe zi, în medie, la jumătatea lunii septembrie, infecțiile au scăzut în mod constant. Până la jumătatea lunii februarie, India avea în medie 11.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Media pe șapte zile a deceselor zilnice cauzate de boală a scăzut sub 100.
Euforia victoriei asupra virusului se formase încă de la sfârșitul anului trecut. Politicienii, factorii de decizie politică și părți din mass-media au crezut că India a ieșit cu adevărat din pandemie.
Recomandări
La sfârșitul lunii februarie, în India au fost anunțate alegeri în cinci state, la care urmau să voteze 186 de milioane de oameni. Începând cu 27 martie, urnele s-au deschis pentru o perioadă de o lună, iar în cazul statului Bengalul de Vest, votarea se va desfășura în opt etape. Campania a început cu avânt, fără protocoale de siguranță și distanțare socială.
La mijlocul lunii martie, comisia de cricket a permis unei mulțimi de mai mult de 130.000 de fani, majoritatea fără măști, să urmărească două jocuri internaționale de cricket între India și Anglia, pe stadionul Narendra Modi din Gujarat.
În mai puțin de o lună, situația a început să se schimbe. India a fost lovită de un al doilea val devastator de Covid și orașele s-au confruntat cu blocaje. Până la jumătatea lunii aprilie, țara avea în medie peste 100.000 de cazuri pe zi. Duminică, India a înregistrat peste 270.000 de cazuri și peste 1.600 de decese.
India se află acum într-o urgență de sănătate publică. Pe rețelele de socializare abundă videoclipurile în care sunt arătate înmormântări ale oamenilor bolnavi de Covid în cimitire aglomerate, rude plângându-și morții în fața spitalelor, cozi lungi de ambulanțe care transportă pacienți care respiră cu greutate, pacienți în saloanele pline ale spitalelor, uneori doi într-un pat.
Există apeluri disperate de ajutor pentru paturi, medicamente, oxigen, teste. Medicamentele sunt vândute pe piața neagră, iar rezultatele testelor durează câteva zile.
Chiar dacă țara a accelerat vaccinarea și a administrat peste 100 de milioane de doze de vaccin până săptămâna trecută, au fost raportate lipsuri. Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din țară și din lume, a declarat că nu va putea crește producția înainte de luna iunie, fiindcă nu are suficienți bani pentru a extinde capacitatea de producție.
India a blocat temporar toate exporturile de vaccinuri Oxford-AstraZeneca, deoarece dozele erau necesare urgent în țară și a permis importul de vaccinuri străine. Chiar și oxigenul ar putea fi importat acum.
La jumătatea lunii februarie, Tabassum Barnagarwala, jurnalist la ziarul Indian Express, a semnalat o creștere de șapte ori a noilor cazuri în anumite zone din Maharashtra, al doilea stat al Indiei ca populație, cu 112.374.333 de locuitori, și a raportat că probele de la cei infectați au fost trimise pentru secvențierea genomului pentru a se căuta variante importate.
La sfârșitul lunii februarie BBC a întrebat dacă India se confruntă cu un nou val de Covid. „Chiar nu știm care este cauza creșterii. Ceea ce este îngrijorător este faptul că familii întregi se infectează. Aceasta este o tendință complet nouă”, a declarat dr. Shyamsunder Nikam, chirurg civil dint-un district afectat din Maharashtra.
Acum declarațiile entuziaste despre excepționalismul Indiei în „înfrângerea” epidemiei se dovedesc a fi fost premature. „Tipic pentru India, aroganța oficială, hiper-naționalismul, populismul și o doză vastă de incompetență birocratică și au dus la crearea unei crize”, a spus Mihir Sharma, un cronicar pentru Bloomberg.
Relaxarea măsurilor de siguranță
În al doilea val, mulți oameni din India au lăsat garda jos, participând la diverse adunări sociale, pe fondul unor mesaje mixte ale guvernului. Odată cu scăderea infecțiilor, au început să se vaccineze mai puține persoane, încetinind planul prin care se urmărea vaccinarea a 250 de milioane de oameni până la sfârșitul lunii iulie.
La mijlocul lunii februarie, Bhramar Mukherjee, un biostatistician de la Universitatea din Michigan, a scris pe Twitter că India trebuie să „accelereze ritmul vaccinării în perioada în care numărul cazurilor este scăzut”. Sfatul lui nu a fost luat în seamă.
„E posibil ca un al doilea val să fi fost inevitabil, dar India ar fi putut să îl „întârzie și să-i diminueze impactul”, a declarat Gautam Menon, profesor de fizică și biologie.
La fel ca multe alte țări, India ar fi trebuit să înceapă supravegherea genomică în ianuarie pentru a detecta variante, a spus Menon. „Am aflat de noi variante în februarie din rapoartele din Maharashtra. Acest lucru a fost inițial negat de autorități”, a adăugat dl Menon. „Acesta a fost un moment de cotitură semnificativ”.
Care pot fi lecțiile acestei crize de sănătate publică
În primul rând, India ar trebui să învețe să nu declare prematur victoria asupra virusului și ar trebui să pună capăt triumfalismului.
Oamenii ar trebui, de asemenea, să învețe să se adapteze la blocaje scurte, locale, în cazul viitoarelor creșteri a numărului de cazuri.
Majoritatea epidemiologilor prezic mai multe valuri, având în vedere că India este încă departe de a fi atins imunitatea colectivă și ritmul vaccinării rămâne unul lent.
„Nu putem îngheța viața oamenilor”, a spus profesorul Reddy. „Dacă nu ne putem distanța fizic în orașele aglomerate, putem cel puțin să ne asigurăm că toată lumea poartă o mască adecvată. Și că o poartă corespunzător. Nu este o pretenție prea mare”.
Partenerii noștri