- Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit vineri în Finlanda despre negocierile de pace din Ucraina.
- El a declarat că negocierile acum, înainte de o contraofensivă ucraineană, ar fi imprudente.
- „Condiția prealabilă pentru o diplomație semnificativă și o pace reală este o Ucraină mai puternică”, a spus el.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite și aliații săi nu ar trebui să susțină o încetare a focului sau discuții de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina până când Kievul nu capătă putere și poate negocia în propriile condiții, scrie Business Insider.
În timp ce o contraofensivă ucraineană anticipată părea să prindă contur, Blinken a declarat că dacă ar da curs apelurilor Rusiei și altora, inclusiv Chinei, pentru negocieri acum, ar avea ca rezultat o falsă „pace Potemkin” care nu ar asigura suveranitatea Ucrainei și nici nu ar spori securitatea europeană.
„Credem că condiția prealabilă pentru o diplomație semnificativă și o pace reală este o Ucraină mai puternică, capabilă să descurajeze și să se apere împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a declarat Blinken într-un discurs ținut în Finlanda, care a devenit recent cel mai nou membru al NATO și care împarte o graniță lungă cu Rusia.
Folosirea de către acesta a termenului „Potemkin” s-a referit la fronturile de sate vopsite în culori strălucitoare pe care ministrul rus al guvernului din secolul al XVIII-lea Grigori Potemkin le-ar fi construit pentru a crea o iluzie de prosperitate pentru împărăteasa Rusiei.
Blinken a repetat punctul de vedere al SUA potrivit căruia „o încetare a focului care pur și simplu îngheață liniile actuale pe loc” și îi permite președintelui rus Vladimir Putin „să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit și să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou – aceasta nu este o pace justă și durabilă”.
Permițând Moscovei să păstreze a cincea parte din teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat ar trimite un mesaj greșit Rusiei și „altor potențiali agresori din întreaga lume”, potrivit lui Blinken, ceea ce implică faptul că o încetare a focului nu ar trebui să fie aranjată până când Ucraina nu împinge Rusia înapoi sau până când Rusia nu-și retrage trupele.
Poziția lui Blinken este similară cu cea a oficialilor ucraineni, inclusiv declarația sa potrivit căreia Rusia trebuie să plătească o parte din reconstrucția Ucrainei și să fie trasă la răspundere pentru invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022.
După luni de impas pe câmpul de luptă de-a lungul unei linii de front de 1.100 km, oficialii ucraineni au dat semnale confuze cu privire la faptul că o contraofensivă, care se bazează în mare măsură pe arme și pregătire occidentală avansată desfășurată recent, urmează să aibă loc sau este deja în curs de desfășurare.
Unii au sugerat că această campanie nu va fi un baraj de atacuri simultane pe întreg frontul, ci mai degrabă o serie de lovituri mai bine țintite, limitate, mai întâi pentru a slăbi liniile de aprovizionare și infrastructura Rusiei, apoi extinse la ținte mai largi, cu o intensitate mai mare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit din nou vineri. „Acesta nu este un film”, a declarat el reporterilor la Kiev. „Este greu de spus cum veți vedea contraofensiva. Ideea principală aici este ca Rusia să o vadă. Și nu doar să o vadă, ci și să o simtă. În special, vorbim despre trupele care au ocupat teritoriile noastre. De-ocuparea teritoriilor noastre – acesta este rezultatul contraofensivei noastre. Când veți vedea acest lucru, veți înțelege că a început”.
Citește și
- Emmanuel Macron câștigă 6 puncte în sondaje. 32% dintre francezi au „o părere bună” despre președinte
- YouTube nu va mai elimina videoclipurile care promovează minciuni despre alegerile prezidențiale americane din 2020
- Joe Biden susține că acordul plafonului de îndatorare a evitat colapsul economic: „Republicanii au pus binele țării înaintea politicii”