• Peste 47.000 de animale au fost de vânzare în pieţele din Wuhan înainte ca primele cazuri de Covid-19 să fie raportate
  • Creşte probabilitatea ca virusul să fi apărut mult mai devreme, posibil prin traficul de animale
  • Studiul comun OMS-China a spus că este cel mai probabil ca virusul să fi ajuns la om printr-o specie intermediară

Peste 47.000 de animale au fost de vânzare în pieţele din Wuhan înainte ca primele cazuri de Covid-19 să fie raportate, la finalul anului 2019, relatează Reuters. Noile cercetări subliniază riscurile de transmitere de boli din comerţul cu animale sălbatice din China.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Scientific Reports este menţionat faptul că 38 de specii de animale au fost vândute în 17 pieţe din Wuhan între mai 2017 şi noiembrie 2019, inclusiv 31 de specii protejate.

Multe dintre primele cazuri de Covid-19 au fost legate de piaţa Huanan din Wuhan, identificată iniţial ca locul unde SARS-CoV-2 a făcut pentru prima dată saltul la oameni.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu toate acestea, unele infectări au fost conectate de alte pieţe din Wuhan, unde au fost detectate şi alte variante de coronavirus, crescând probabilitatea ca virusul să fi apărut mult mai devreme, posibil prin traficul de animale.

Un studiu comun al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Chinei, publicat la sfârşitul lunii martie, a declarat că nu există rapoarte verificate conform cărora mamifere vii au fost vândute în piaţa Huanan în 2019, deşi raportul a adăugat că există dovezi că acest lucru s-a întâmplat în trecut.

Deşi s-a speculat că SARS-CoV-2 ar fi apărut dintr-un laborator din Wuhan, varianta oficială în acest moment rămâne aceea că ar fi pornit de la lilieci.

Studiul comun OMS-China a spus că este cel mai probabil ca virusul să fi ajuns la om printr-o specie intermediară, posibil pangolini.

O nouă lucrare, scrisă de cercetători din China, Marea Britanie şi Canada a declarat că nu există dovezi că lilieci vii sau pangolini au fost vânduţi în Wuhan, dar nurci, ratoni, veveriţe şi vulpi erau de vânzare.

După primul focar Covid-19 din Wuhan, China a închis pieţele unde se făcea trafic de animale sălbatice, deşi permite în continuare creşterea unor animale pentru blană sau medicina tradiţională chineză.