- Furtunile extreme și alte dezastre naturale au provocat în 2023 pierderi de 250 miliarde $.
- Mai puțin de jumătate din această sumă a fost acoperită de asiguratori.
- Anul 2024 se anunță la fel de dezastruos din punct de vedere climatic.
- Asigurătorii trebuie să regândească modul în care clasifică furtunile.
Furtunile extreme și alte dezastre naturale au costat planeta aproximativ 250 de miliarde de dolari anul trecut, scrie Bloomberg, care citează datele compilate de Munich Re, societate specializată în expertiza de risc. Mai puțin de jumătate din această sumă a fost acoperită efectiv de asigurători.
Analiza Munich Re pleacă de la constatarea că nota de plată depășește media pe 10 ani. Ea include, într-adevăr, impactul pierderilor catastrofale cauzate de cutremurele din Turcia și Siria. Dar SUA, desi au avut un sezon de uragane mai puțin sever decât în 2022, a avut multe pierderi provenite în schimb din furtuni regionale.
Ernst Rauch, climatolog șef la Munich Re, spune că asigurătorii trebuie acum să regândească modul în care clasifică furtunile. Furtunile regionale au fost considerate până acum pericole secundare, deoarece provoacă singure pagube mici sau mijlocii. „Dar, pe măsură ce numărul furtunilor crește, trebuie să ne gândim la o nouă clasificare”, spune Rauch.
Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată, expunând milioane de oameni la temperaturi extreme. Consecințele schimbărilor climatice au implicații majore asupra modului în care industria asigurărilor gestionează daunele, Banca Reglementărilor Internaționale avertizând recent că guvernele sunt din ce în ce mai des lăsate să plătească factura.
Anul 2024, anul tuturor recordurilor?
Oamenii de știință prevăd deja că 2024 va fi mai cald decât anul trecut, ceea ce crește probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme. „Se evaporă mai multă apă la temperaturi mai ridicate, iar umiditatea suplimentară din atmosferă oferă energie pentru furtunile severe”, a spus Rauch.
În 2023, pierderile acoperite de asigurări din cauza unor furtuni puternice – caracterizate de ploi abundente bruște, viteze mari ale vântului, precum și grindină și inundații – au atins 50 de miliarde de dolari în SUA și 8 miliarde de dolari în Europa, ambele cifre reprezentând recorduri, potrivit Munich Re.
Pe de altă parte, cutremure devastatoare din sud-estul Turciei și Siria din februarie 2023 au avut ca rezultat pierderi totale de 50 de miliarde de dolari. Dintre acestea, doar 5,5 miliarde de dolari au fost asigurate, conform calculelor Munich Re.
Citește și