• Comitetul Olimpic se așteaptă la 40 de miliarde de ciberatacuri.
  • Pirații ar putea ataca QRcodurile biletelor, sistemele conectate din cadrul Jocurilor, transmisiile live.
  • Organizatorii anticipează și atacuri pentru folosirea platformei JO pentru transmiterea de mesaje politice.

Jocurile Olimpice de la Paris vor fi atacate cibernetic. Organizatorii cred că vor fi chiar cele mai atacate din toată istoria Jocurilor Olimpice, ceea ce ar strica sărbătoarea participanților, dar și imaginea pe care Franța dorește să o promoveze cu ocazia acestor jocuri. De la piratarea QR codurilor de acces sau a sistemelor conectate din cadrul jocurilor până la blocarea sistemului de transport din Paris sau a celui spitalicesc, organizatorii iau în calcul toate probabilitățile.

Prima temere vizează chiar ceremonia de deschidere care va avea loc Sena , cu punct central Turnul Eiffel. 600.000 de spectatori sunt așteptați, unii au plătit chiar mii de euro pentru un loc privilegiat. Un bug în sistemul QRcod ar fi un dezastru pentru aceasta ceremonie unde toată lumea așteaptă un spectacol inegalabil.

Dar imaginează-ți de exemplu o piratare a sistemului de climatizare în camerele sportivilor, sau infiltrarea sistemelor conectate care se folosesc peste tot, de la jurizări la planificări, transmisii live, telefoane mobile pe care sunt afișate biletele…S-ar crea un haos de nedescris. Organizatorii se tem, în aceste vremuri în care conflictele sunt fierbinți pe mai multe puncte de pe glob, că cineva ar putea încearca să își transmită mesajul politic pe ecranele de competiție sau infiltrandu-se în transmisiile live!

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Hakerii ruși au dovedit în repetate rânduri cât de malefici pot fi – ultima dată, ca un avertisment, în decembrie, când au „ars” nucleul celui mai important sistem de telecomunicații ucrainian. Or, rușii nu au fost acceptați la aceste jocuri, deci au toate motivele să le saboteze !

Nu este pentru prima dată cand s-ar întampla acest lucru. Au existat deja la edițiile precedente tentative de infiltrare și o catastrofa s-a produs în 2018 la JO de iarnă din Coreea de Sud, chiar înainte de ceremonia de deschidere.

De fapt, sistemul a fost infectat cu ani de zile înainte cu un program – Olympique Destroyer, a rămas adormit timp de câțiva ani și nimeni nu l-a văzut venind.

Virusul a afectat aplicația și a stins mii de televiuni care transmiteau evenimentul. Alt exemplu : la Londra, în 2012, au fost înregistrate 200 de milioane de amenințări, au fost de doua ori mai multe la Rio în 2016, sunt evocate 500 de milioane, iar 5 ani mai tărziu, la Tokyo, au fost 4 miliarde de ciberatacuri. Pentru JO de la Paris, Comitetul Olimpic vorbește de un adevărat „potop biblic“, unii experți spun chiar că vor fi de 10 mai multe decât la Tokyo.