• Estonia a încetat deja să mai elibereze vize Schengen pentru cetățenii din Rusia.
  • Letonia a încetat, de asemenea, să mai elibereze vize pentru ruși.
  • În luna februarie, autoritățile lituaniene au declarat că țara nu va mai elibera vize pentru cetățenii Rusiei, inclusiv pentru cei care solicită asistență medicală în Lituania.

Chiar dacă Ucraina continuă să facă presiuni asupra Uniunii Europene pentru a impune restricții de viză pentru cetățenii Rusiei, doar unele dintre acestea au susținut o astfel de idee, în timp ce altele continuă să se opună. Până în prezent, în grupul țărilor din UE/Spațiul Schengen care susțin o interdicție de intrare pentru turiștii ruși se află Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Polonia și Cehia.

Dintre toate țările menționate mai sus, Estonia a impus unele dintre cele mai stricte restricții pentru ruși. Estonia a încetat deja să mai elibereze vize Schengen pentru cetățenii din Rusia. În plus, aceasta le-a interzis rușilor care dețin o viză Schengen estoniană să intre în țară.

Pe lângă oprirea eliberării de vize și interzicerea intrării rușilor, autoritățile estoniene intenționează să nu mai permită intrarea rușilor care dețin vize Schengen eliberate de alte țări. Reinslau a declarat că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul de Interne lucrează la propuneri privind modul în care frontiera estoniană ar putea fi închisă pentru cetățenii ruși cu vize Schengen.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În mod similar, Letonia a încetat, de asemenea, să mai elibereze vize pentru ruși. Autoritățile letone au decis să suspende acordul transfrontalier cu Rusia la 1 august.

Ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a făcut apel la celelalte state membre ale UE să ia și ele o astfel de decizie și să anuleze vizele care au fost deja eliberate. Lituania a încetat și ea să mai elibereze vize pentru cetățenii din Rusia. Lituania a fost una dintre primele țări care a restricționat eliberarea de vize Schengen pentru ruși. În luna februarie, autoritățile lituaniene au declarat că țara nu va mai elibera vize pentru cetățenii Rusiei, inclusiv pentru cei care solicită asistență medicală în Lituania.

Cetățenii ruși se confruntă cu interdicții

În timp ce țările menționate mai sus au încetat deja să mai elibereze vize pentru ruși, Finlanda nu a făcut încă acest lucru. Autoritățile finlandeze au anunțat la începutul acestei săptămâni că vor reduce cu 90% numărul de vize Schengen acordate rușilor începând cu luna septembrie.

Aceasta înseamnă că, de îndată ce decizia va intra în vigoare, Finlanda va accepta doar aproximativ zece la sută din cererile de viză depuse de cetățenii ruși. Cu toate acestea, s-a subliniat faptul că vizele Schengen care au fost deja eliberate nu vor fi anulate. Celelalte țări – Norvegia, Danemarca și Polonia – și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru ideea de a interzice turiștii ruși.

Norvegia a declarat la începutul lunii iunie că țara va începe să aplice reguli mai stricte privind vizele pentru ruși. Autoritățile au precizat că rușilor care solicită o viză le va fi mai greu să intre în Norvegia, deoarece cererile de viză turistică vor fi în general respinse.

Danemarca dorește, de asemenea, să limiteze numărul de vize turistice acordate rușilor. Cu toate acestea, ministrul danez pentru integrare, Kore Dyubvad, a subliniat că este necesară o soluție comună europeană pentru această problemă.

La fel ca Danemarca, Polonia susține și ea propunerea de a introduce o interdicție de intrare în UE pentru turiștii ruși. Secretarul de țară al Poloniei a declarat în iulie că Polonia este pe deplin angajată în ceea ce privește sancțiunile de mare anvergură, sugerând că țara sprijină acest tip de acțiune.

Interdicția de intrare în UE pentru turiștii din Rusia a fost susținută și de autoritățile din Republica Cehă. Cu toate acestea, numărul celor care se opun unei astfel de idei nu este mic. Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat să susțină o astfel de măsură. El a declarat că cetățenii ruși nevinovați nu ar trebui să sufere din cauza acțiunilor lui Putin.