La cinci ani după Brexit, peste 900.000 de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie, ceea ce face ca românii să fie a doua cea mai numeroasă minoritate UE din regat după Polonia. Care este însă situația românilor de acolo o afli de la Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit.

A crescut sau a scăzut numărul românilor din Marea Britanie după votul pentru ieșirea din UE?

Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit: Cifra în cei 5 ani de la referendumul privind Brexit a evoluat în statisticile oficiale britanice, a pornit de la numărul românilor, a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre mari, 3-400.000 de persoane, la una de dimensiuni foarte mari. Estimăm în acest moment un milion de români având în vedere că aproape 950.000 au solicitat oficial reședința permanentă și temporară în Marea Britanie până în acest moment. Termenul este 30 iunie, deci mai sunt câteva zile în care se pot înscrie. Acest moment îi găsește pe românii din Marea Britanie ca a doua cea mai numeroasa comunitate din grupul UE 27, la foarte mică distanță după cea poloneză, dacă nu cumva la același nivel. Am avut niște discuții zilele acestea, vom vedea cifrele finale în iulie sau august.

În ce domenii lucrează românii în UK

Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit: Românii sunt prezenți în domenii esențiale pentru Marea Britanie. Aș enumera sănătatea, unde avem circa 25.000 de români, din care 9.000 sunt medici, avem în serviciile de asistență socială, în construcții sunt foarte mulți români, avem studenți circa 9-10.000.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Care este situația studenților români care vor să meargă la studii în UK?

Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit: Situatia va fi aceeasi ca pentru toti studentii din statele membre UE. Cei care se vor inscrie la universitatile britanice incepand din toamna acestui an nu vor mai beneficia de statutul de student intern care statut a permis pana acum taxe de studiu mai mici, accesul la imprumutul guvernamental britanic, incepand cu acest an taxele de studiu vor fi mult mai mari intre 16-38.000, nu se va mai putea primi imprumut guvernamental pt achitarea acestor studii si de asemenea studentii vor trebuie sa aplice pt viza de student.