- Kate, Prințesa de Wales, care a anunțat vineri un diagnostic de cancer, a declarat că face chimioterapie preventivă.
- Medicii spun că acest tratament nu împiedică întotdeauna revenirea cancerului, dar crește șansele de vindecare.
- „Nu toate cancerele au nevoie de chimioterapie după operație, dar unele au nevoie”.
Catherine, Prințesa de Wales, care a anunțat vineri un diagnostic de cancer, a declarat că face chimioterapie preventivă – un tratament care se administrează după o intervenție chirurgicală în speranța că va crește șansele de vindecare, conform The Wall Street Journal.
Faptul că Prințesa urmează o chimioterapie preventivă „îmi sugerează că acesta este un cancer vindecabil”, a declarat Dr. Angela Jain, profesor asistent în cadrul departamentului de hematologie și oncologie de la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia. Jain și alți medici care au vorbit cu The Wall Street Journal nu sunt implicați în îngrijirea lui Catherine.
O astfel de chimioterapie, pe care oncologii o numesc terapie „adjuvantă”, este administrată în mod obișnuit după îndepărtarea chirurgicală a unei tumori timp de câteva luni sau chiar un an, a spus Jain. Pacienții primesc adesea tratamentul la fiecare două sau trei săptămâni. Acesta nu oprește întotdeauna revenirea cancerului, dar poate crește șansele de eliminare a bolii.
„Nu toate cancerele au nevoie de chimioterapie după operație, dar unele au nevoie”, a spus ea. „Și, de obicei, se administrează acel tratament cu speranța și intenția că acesta este un cancer vindecabil, iar chimioterapia va reduce riscul ca acesta să revină.”
Catherine, în vârstă de 42 de ani, mamă a trei copii și căsătorită cu moștenitorul tronului britanic, Prințul William, nu a dezvăluit tipul de cancer sau stadiul acestuia. Prințesa a declarat că a suferit o intervenție chirurgicală abdominală în ianuarie pentru ceea ce s-a crezut a fi o afecțiune necanceroasă. Intervenția chirurgicală a fost un succes, dar testele efectuate după operație au descoperit cancer, a spus ea într-o declarație video făcută publică vineri.
Catherine a spus că se află în primele etape ale acelui tratament. „Sunt bine și devin mai puternică în fiecare zi, concentrându-mă pe lucrurile care mă vor ajuta să mă vindec; în mintea, corpul și spiritul meu”.
Efectele secundare pot include oboseală, greață și un sistem imunitar slăbit, dar experiența pacienților cu chimioterapia adjuvantă s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani datorită unor medicamente mai bune care previn greața și vărsăturile. Iar pacienții pot folosi ceva numit „cold capping” pentru a evita sau reduce căderea părului.
Terapiile împotriva cancerului în general s-au îmbunătățit în ultimele decenii, contribuind la scăderea ratelor de mortalitate în țări precum Regatul Unit. În SUA, rata mortalității cauzate de cancer a scăzut cu o treime din 1991, chiar dacă numărul cazurilor pentru unele cancere comune este în creștere, iar boala rămâne una dintre principalele cauze de deces. Perspectivele unui pacient depind în mare măsură de tipul de cancer și de stadiul în care se află acesta atunci când este descoperit.
Descoperirea cancerului în timpul unei intervenții chirurgicale este rară, dar nu nemaiauzită, au spus oncologii. Cancerele accidentale sunt descoperite în aproximativ 4% din operațiile abdominale efectuate pentru ceea ce se crede a fi afecțiuni necanceroase, a declarat Dr. Yuman Fong, chirurg oncolog la centrul de oncologie City of Hope din Duarte, California.
Printre cancerele care ar putea fi descoperite în timpul unei intervenții chirurgicale abdominale se numără cancerele ginecologice, cum ar fi cele ovariene sau cele gastrointestinale, au spus oncologii. Cancerul de colon și cancerul ovarian sunt două dintre cele mai frecvente tipuri de tumori în cazul cărora chimioterapia este administrată în mod obișnuit după operație.
„Această actualizare din partea prințesei Kate, cred, ne amintește cu adevărat tuturor că cancerul poate lovi oameni tineri și sănătoși”, a declarat Dr. Matthew Strickland, oncolog medical la Mass General Cancer Center din Boston, specializat în cancere gastrointestinale.
Strickland a observat această tendință în rândul propriilor săi pacienți. Cercetătorii analizează o serie de potențiali factori care ar putea contribui la această creștere, printre care se numără schimbările în activitatea fizică, obezitatea, dieta sau toxinele din mediul înconjurător. Unii suspectează că antibioticele sau alți factori au afectat microbiomul pacienților, crescând riscul.
Unele grupuri medicale din SUA au redus vârstele recomandate pentru începerea depistării cancerului colorectal, în prezent 45 de ani, și a cancerului de sân, în prezent 40 de ani, pentru a încerca să depisteze mai multe cazuri mai devreme. Persoanele cu risc crescut din cauza antecedentelor familiale sau a altor factori ar trebui să ia în considerare depistarea mai devreme, au spus oncologii.
„Pentru toți cei care se confruntă cu această boală, sub orice formă, vă rog să nu vă pierdeți credința sau speranța”, a declarat vineri Catherine.
Citește și