• 2.000 de migranţi au luat cu asalt vineri gardul care protejează enclava spaniolă Melilla din Maroc.
  • Cei mai mulţi au fost forţaţi să se întoarcă, dar aproximativ 130 de bărbaţi au reuşit să ajungă în enclavă şi sunt „procesaţi” la centrul de primire a imigranţilor.
  • Incursiunea a fost prima semnificativă de acest fel de la jumătatea lunii martie, când Spania a adoptat o poziţie pro-marocană cu privire la Sahara Occidentală.

Cinci migranți au fost uciși și mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timp ce încercau să treacă în enclava spaniolă nord-africană Melilla. Aproximativ 130 de migranți au încălcat vineri granița dintre Maroc și Melilla, prima incursiune de acest fel de la restabilirea relațiilor diplomatice între Spania și Maroc luna trecută.

Un purtător de cuvânt al biroului guvernului spaniol din Melilla a declarat că aproximativ 2.000 de persoane au încercat să intre în orașul nord-african. Ministerul de Interne din Maroc a declarat că victimele s-au produs atunci când oamenii au încercat să escaladeze gardul de fier.

Acesta a precizat că cinci migranți au fost uciși și 76 răniți, iar 140 de ofițeri de securitate marocani au fost răniți. Oamenii care fug de sărăcie și violență fac uneori încercări masive de a ajunge la Melilla și la celălalt teritoriu spaniol de pe coasta nord-africană, Ceuta, ca o trambulină spre Europa continentală.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În mod normal, Spania se bazează pe Maroc pentru a ține migranții departe de graniță. Timp de două zile, la începutul lunii martie, peste 3.500 de persoane au încercat să escaladeze bariera de 6 metri care înconjoară Melilla și aproape 1.000 au reușit să treacă, potrivit autorităților spaniole.

Trecerile de vineri au fost prima încercare de când relațiile dintre Spania și Maroc s-au îmbunătățit în martie, după o dispută de un an de zile centrată pe Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă anexată de Maroc în 1976. Anul trecut, Marocul și-a relaxat controalele în jurul orașului Ceuta, permițând trecerea a mii de migranți în Spania. Măsura a fost văzută ca o răzbunare pentru decizia Spaniei de a permite liderului mișcării pro-independență din Sahara Occidentală să fie tratat pentru Covid-19 într-un spital spaniol.

Tensiunile dintre cele două țări au început să se dezghețe la începutul acestui an, după ce Spania a sprijinit planul Marocului de a acorda mai multă autonomie Saharei Occidentale, unde activiștii solicită independența deplină.