• Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat pentru jaf și agresiune în 1981 și condamnat la 12 ani de închisoare.
  • După ce a fost eliberat, a deschis o afacere de restaurant în Sankt Petersburg în anii 1990.
  • Sondajele de opinie sugerează că a devenit a cincea cea mai recunoscută figură după Putin, premierul Mihail Mișușin, ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu.

Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private rusești Wagner, a ajuns în centrul atenției după ce și-a asumat un rol din ce în ce mai vizibil în războiul din Ucraina, unde mercenarii săi luptă în numele Moscovei, informează Al Jazeera.

Trupele Wagner au ridicat un steag rusesc în orașul Bahmut din estul Ucrainei în aprilie, după o bătălie lungă și sângeroasă, obținând o victorie necesară în conflictul care durează de 15 luni. Prigojin a transformat acel moment de triumf într-o oportunitate, câteva zile mai târziu, de a acuza conducerea militară rusă că este responsabilă pentru eșecurile din Ucraina, lucru pe care doar câțiva aleși pot să-l facă în mod public fără a atrage represalii din partea Kremlinului.

Disputa permanentă cu Ministerul Apărării a atins noi culmi sâmbătă, când liderul Wagner a afirmat că luptătorii săi au trecut din Ucraina în orașul rusesc de frontieră Rostov pe Don – și că vor lupta cu oricine va încerca să-i oprească. De asemenea, șeful Wagner a pus la îndoială versiunea oficială a Kremlinului cu privire la motivul pentru care Rusia a invadat Ucraina.

Recomandări

ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE

Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și președintele și să ne spună o poveste despre cum a existat o agresiune din partea Ucrainei și că plănuiau să ne atace împreună cu întregul NATO”, a declarat Prigojin într-un clip video publicat vineri pe Telegram de serviciul său de presă.

Într-o alocuțiune televizată de urgență, președintele rus Vladimir Putin a declarat că revolta armată” a lui Wagner echivalează cu trădarea și că oricine a luat armele împotriva armatei ruse va fi pedepsit. Provocarea a venit la o zi după ce Prigojin l-a acuzat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, că a ordonat un atac cu rachete asupra taberelor de campanie ale lui Wagner în Ucraina, ucigând un număr mare” de luptători.

Care este trecutul lui Prigojin?

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat pentru jaf și agresiune în 1981 și condamnat la 12 ani de închisoare. După ce a fost eliberat, a deschis o afacere de restaurant în Sankt Petersburg în anii 1990.
În această calitate l-a cunoscut pe Putin, pe atunci viceprimar al orașului.

A folosit această legătură pentru a dezvolta o afacere de catering și a obținut contracte profitabile cu guvernul rus, care i-au adus porecla de bucătarul lui Putin”.

În ianuarie, Prigojin a recunoscut că a fondat, condus și finanțat compania obscură Wagner. El a declarat că a avut la dispoziție 50.000 de oameni în cele mai bune momente”, cu aproximativ 35.000 de oameni în permanență în prima linie. El nu a spus dacă aceste cifre includ și condamnați, dar se știe că a făcut turul închisorilor rusești pentru a recruta luptători, promițând grațieri dacă aceștia supraviețuiau unei perioade de jumătate de an de serviciu pe front cu Wagner.

Cum a ajuns șeful Wagner la proeminență?

Sondajele de opinie sugerează că a devenit a cincea cea mai recunoscută figură după Putin, premierul Mihail Mișușin, ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu. El și-a creat o comunitate politică în rândul rușilor conservatori care îl venerează pe liderul sovietic Iosif Stalin și care doresc să câștige războiul din Ucraina, indiferent de situație.

Tovarășul Stalin a avut perfectă dreptate”, a declarat Prigojin în luna mai, promovând pedeapsa cu moartea pentru militarii și oficialii care nu reușesc” să sprijine efortul de război.

O astfel de lege ar fi similară cu politicile lui Stalin din cel de-al Doilea Război Mondial. Prigojin a mai spus că, după ce a pierdut zeci de mii de mercenari în estul Ucrainei, Grupul său Wagner va trebui să recruteze mai mulți oameni și să se transforme într-o armată cu o ideologie proprie”, inspirată de cea stalinistă.

Citește și