• Premierul Marcel Ciolacu anunță ca va interzice importurile de cereale pentru 30 de zile.
  • Ciolacu: Nu există nicio informație ca o dronă a ajuns noaptea trecută pe teritoriul României
  • Ciolacu: Nu se vor mai da tichete de masă celor cu venituri peste 8.000 de lei net, la buget

UPDATE

Ciolacu vrea să prelungească interdicția importulului cerealelor ucrainene pentru 30 de zile. Totodată, premierul îi asigură pe fermierii români că nu au existat cereri de export de cereale din Ucraina în România, fiind o înțelegere între cele două guverne.

Adrian Negrescu, analist financiar, este de părere că „lucrurilese duc spre o noua criză a grâului. Toate aceste lucruri creează tensiune în piața grânelor deoarece nu se asigură necesarul de export, motiv pentru care prețurile cresc”.

Ucraina dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru că nu vor să ridice interdicția de import de cereale ucrainene. Și fermierii din Bulgaria protestează și au blocat vămile din cauza importurilor din țara lovită de război. Producătorii bulgari cer Guvernului de la Sofia să prelungească restricțiile.

„Din perspectiva prețurilor la nivel internațional s-ar putea să ne afecteze și pe noi, pentru că și fermierii români la un moment dat o să-și anilieze prețurile cu cele internaționale astfel încât pâinea va fi mai scumpă, dar, de altfel, să nu uităm că odată cu creșterea asta de taxe și impozite din octombrie, probabil toată viața noastră va fi mai scumpă”, a mai adăugat Adrian Negrescu.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
A.I. ÎN MUZEE

Știre inițială

Premierul Marcel Ciolacu anunță ca va interzice importurile de cereale pentru 30 de zile.

Marcel Ciolacu spune că a solicitat autorităţilor ucrainene ca tranzitul cerealelor să nu se mai facă preponderent pe cale rutieră: „Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a fost nişte investiţii rapide, prin Ministerul Transporturilor, atât pe căi ferate, cât şi pe tranzitul pe Dunăre”.

Marcel Ciolacu a susținut declarații de presă, după BPN.

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi deasemenea şi astăzi (luni – n.r.), nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă”, spune Marcel Ciolacu.

Declarațiile premierul Marcel Ciolacu:

  • Nu există nicio informație ca o dronă a ajuns noaptea trecută pe teritoriul României
  • Noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen, fără nicio problemă
  • Unele puncte de frontieră nu sunt folosite aproape deloc
  • Nu se vor mai da tichete de masă celor cu venituri peste 8.000 de lei net, la buget

Citește și: