UPDATE 17.16 Decizia CNCAV: Se continuă vaccinarea cu dozele din lotul AstraZeneca, lot carantinat pe 11 martie 2021

„S-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca”, transmite comunicatul CNCAV.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate”, a mai transmis CNCAV.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

CNCAV va decide în cursul zilei de vineri ce se întâmplă cu lotul AstraZeneca, lot carantinat pe 11 martie 2021

Decizia în privința lotului carantinat în 11 martie din vaccinul AstraZeneca va fi luată vineri, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul de la AstraZeneca rămâne nemodificat, beneficiile depășind riscurile reprezentate de efectele adverse, este una din concluziile Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.

De asemenea, nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție. Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge.

Vaccinul poate fi asociat cu apariția a două afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboză de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date.

În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de vineri asupra acestei hotărâri.