- Loviturile americanilor şi britanicilor asupra unor ţinte militare ale rebelilor Houthi din Yemen au provocat reacţii pe tot globul.
- Unele ţări şi-au arătat sprijinul pentru operaţiune.
- Alte țări au condamnat această operațiune.
Australia a anunţat vineri că a oferit personal pentru loviturile americane şi britanice din Yemen. Franţa a dat vina pe rebelii Houthi. „Prin aceste acţiuni armate, Houthi poartă responsabilitatea extrem de serioasă a escaladării din regiune”, a transmis Ministerul francez de Externe.
Comentariile francezilor au apărut la puţin timp după ce ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat că sprijină pe deplin atacurile americane şi britanice. China, în schimb, a îndemnat la calm şi reţinere, potrivit CNN.
„Suntem dispuşi să comunicăm cu toate părţile. Să reducem tensiunile, în vederea menţinerii în comun a securităţii căii navigabile internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
Loviturile aeriene şi de pe mare ale americanilor şi britanicilor au venit după ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat miercuri o rezoluţie. Le cerea membrilor Houthi să oprească atacurile lor asupra navelor comerciale din Marea Roşie. China şi Rusia s-au numărat printre cele patru ţări care s-au abţinut la vot.
Zeci de activişti anti-război s-au adunat joi seara în Times Square din New York şi în faţa Casei Albe pentru a cere oprirea atacurilor din Yemen. Au afirmat că atacurile ar putea duce la extinderea războiului din Gaza.
Atacurile din Yemen au mai fost incriminate de iranieni şi de liderii Hamas implicaţi în războiul cu Israel. De asemenea, rebelii Houthi i-au ameninţat pe occidentali. Au anunţat că vor continua să lovească navele comerciale din Marea Roşie.
Citește și
- Scad resursele de apă ale României. Straturile de zăpadă au scăzut semnificativ în ultimii 40 de ani
- Calvin Klein în centrul unui scandal, în urma unei reclame. Autoritățile consideră că femeia este prezentată ca obiect sexual
- Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice