• Alegerile pentru Președenția SUA sunt în plină desfășurare.
  • Lupta decisivă se va da între Biden și Trump.
  • Biden: „Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că aș fi candidat”.

Victoria decisivă a lui Donald Trump în primele două competiții prezidențiale republicane din Iowa și New Hampshire face aproape sigur ceea ce campania lui Biden a prezis de luni de zile, scrie Reuters.

Este o revanșă despre care, spun ei, sunt încrezători că Biden o va câștiga, chiar dacă sondajele de opinie publice îl arată la egalitate cu Trump, iar americanii sunt supărați din cauza prețurilor ridicate și pun la îndoială vârsta sa, planurile sale economice și politicile sale privind frontiera și Orientul Mijlociu.

Pentru a-l învinge din nou pe Trump, așa cum a făcut-o și în 2020, echipa lui Biden se concentrează pe avertizarea că Trump reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației americane și că avortul și alte libertăți personale sunt în joc. Ei mizează pe faptul că această abordare îi va câștiga pe independenți și va stârni entuziasmul în rândul democraților.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Biden, în vârstă de 81 de ani, a luat decizia controversată de a candida pentru un al doilea mandat în mare parte pentru că era convins că îl va înfrunta pe Trump, în vârstă de 77 de ani, și pentru că el crede că este democratul care îl poate învinge la alegerile din noiembrie.

„Dacă Trump nu ar fi candidat, nu sunt sigur că aș fi candidat”, a declarat Biden la un eveniment de strângere de fonduri luna trecută. „Nu-l putem lăsa să câștige”.

Directorul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, a declarat miercuri reporterilor că „rezultatele din New Hampshire confirmă faptul că Donald Trump aproape că a obținut nominalizarea republicană, iar mișcarea MAGA, care neagă alegerile și care este împotriva libertății, și-a finalizat preluarea Partidului Republican”.

Sondajele de la ieșirea de la urne arată că majoritatea alegătorilor republicani nu sunt interesați de șirul de acuzații penale ale lui Trump și mulți cred în afirmațiile neadevărate potrivit cărora Biden nu a câștigat corect alegerile din 2020.

În acest moment, majoritatea americanilor fie îl iubesc pe Trump, fie îl urăsc, au spus consilierii de campanie ai lui Biden – și același lucru este valabil și pentru Biden. Alegerile din 2024 se vor concentra pe cine își poate găsi alegătorii și îi poate scoate la vot.

Biden versus Trump ar fi a șaptea revanșă prezidențială americană din istorie, dar prima de când președintele republican Dwight Eisenhower l-a înfruntat pentru a doua oară consecutiv pe democratul Adlai Stevenson în alegerile din 1956.

Economie vs. democrație

În fața plângerilor din partea unor democrați care au vorbit despre lipsa de concentrare a campaniei, echipa lui Biden a adăugat veterani ai alegerilor.

La începutul acestei luni, coordonatorul de infrastructură al Casei Albe și fostul primar din New Orleans, Mitch Landrieu, a devenit copreședinte național al campaniei, iar un veteran al campaniei prezidențiale democrate, Dan Kanninen, a fost numit pentru a conduce eforturile în statele de luptă, care sunt foarte disputate, deoarece pot fi înclinate fie către republicani, fie către democrați.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris vor vizita în următoarele săptămâni statele-cheie care cel mai probabil vor decide alegerile. Campania are acum personal în fiecare dintre cele șapte state foarte disputate pe care le consideră câmpuri de bătălie, inclusiv Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Biden se va concentra mai ales pe probleme economice și, de asemenea, va ține discursuri mai înflăcărate despre amenințarea pe care consideră că Trump o reprezintă pentru democrație.

Harris a început luni un turneu național în statul de luptă Wisconsin, axat pe măsurile anti-avort ale republicanilor. Campania se concentrează pe americanii afectați de anularea de către Curtea Supremă conservatoare a hotărârii istorice Roe V. Wade, care a garantat dreptul femeilor la servicii de avort.

Harris, primul vicepreședinte de culoare al țării, are, de asemenea, sarcina de a revigora sprijinul alegătorilor tineri și de culoare, unde sprijinul pentru Biden a scăzut.

Fricile lui Trump ajută la strângerea fondurilor

Strângerea de fonduri de către Biden în urma rezultatelor lui Trump în Iowa și New Hampshire a început imediat. Aliații lui Biden prezic că o nouă avalanșă de fonduri va eclipsa cele 97 de milioane de dolari pe care campania și Partidul Democrat le-au strâns în ultimele trei luni ale anului 2023.

Trump a strâns 45 de milioane de dolari în al treilea trimestru, cele mai recente cifre disponibile, fără a include strângerea de fonduri din partea Partidului Republican.

„Inevitabilitatea lui Trump este o bonanță de strângere de fonduri pentru Biden și cunosc o mulțime de republicani care sunt de acord cu acest lucru”, a declarat John Morgan, un avocat din Florida și unul dintre cei mai importanți colectori de fonduri, care prezice că campania ar putea primi 500 de milioane de dolari în bani noi.

„Oamenii se tem că își vor pierde țara, democrația, drepturile și există un nivel foarte ridicat de motivație în jurul acestui lucru”, a spus John Morgan.

Citește și