• Danemarca va dezgropa 4 milioane de nurci, după 6 luni
  • Cadavrele reprezintă un nou risc de contaminare
  • Nurcile exhumate vor fi incinerate

Danemarca va dezgropa milioane de nurci după ce s-a grăbit să le ucidă, în încercarea de a pune capăt mutației de coronavirus. Cadavrele reprezintă un nou risc de contaminare, relatează Bloomberg.

Sâmbătă, Parlamentul danez a căzut de acord să dezgroape 4 milioane de nurci, conform declarației Ministerul Alimentației și Afacerilor Veterinare.  

Nurcile vor fi exhumate după șase luni, o perioadă considerată suficient de lungă pentru a se asigura că au scăpat de virus și că nu există riscuri. Odată dezgropate, nurcile vor fi incinerate.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Prim-ministrul Mette Frederiksen și-a apărat poziția în acest scandal, după ce s-a descoperit că nu a avut mandat legal de a ucide întreaga populație de nurci.

Totuși, Frederiksen a reamintit că „decizia guvernului de a ucide întreaga populație de nurci a fost justificată.”

Epidemiologul de top al țării a avertizat la acel moment că animalele aveau un risc ridicat de răspândire a virusului.

În plus, Frederiksen a spus că oamenii de știință danezi erau îngrijorați că mutația ar putea afecta eficiența vaccinului.

Mai multe țări au detectat mutații de coronavirus la nurci, precum Italia, Spania, Olanda, Suedia și Statele Unite, însă niciuna dintre acestea nu a luat măsuri la fel de drastice precum Danemarca.

La începutul lunii noiembrie, OMS a declarat că mutația de coronavirus descoperită în Danemarca „evidențiază rolul pe care populația de nurci îl poate avea în răspândirea SARS-COV-2 și rolul critic al monitorizării puternice în zonele în care se găsesc astfel de mutații la animale, inclusiv în fermele de nurci