Der Standard: Austria ar trebui să își ridice dreptul de veto în privința Schengen. Radu Carp: „Dacă România are o atitudine mai mult sau mai puțin prietenoasă, guvernul de la Viena nu schimbă părerea”

Respingerea de către Austria a extinderii Schengen dăunează economiei, afectează politica energetică – și nu mai poate fi argumentată cu numărul de cereri de azil, au concluzionat într-un text publicat în Der Standard, Judith Kohlenberger, cercetător în domeniul migrației și Stefan Lehne, fost diplomat.

Recomandarea? Austria să-și ridice dreptul de veto în privința Schengen. Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este pe ordine de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie.

„Orice acțiuni s-ar face, dacă România are o atitudine mai prietenoasă sau mai puțin prietenoasă, atitudinea guvernului de la Viena nu se schimbă. Articolul din Der Standard este foarte important pentru că la începutul acestui an, Marcel Ciolacu încerca să publice pe bani acel articol în acest ziar. Der Standard nu accepta opinii favorabile României. A fost favorabil în noiembrie-decembrie trecut, dar după aceea nu a mai abordat subiectul. Faptul că publică acest articol din partea a doi specialiști în domeniul migrației este un semn foarte bun, al unei presiuni venite din interior”, a explicat Radu Carp, profesor de științe politice, la Aleph News.

În decembrie 2022, Austria a pus veto la aderarea la Schengen a României și Bulgariei, o decizie care rămâne valabilă și astăzi. Aceasta este argumentată în primul rând pe baza problemelor sistemice din spațiul Schengen. Veto-ul austriac a fost perceput ca o mare nedreptate, în special în România, și a dus la amenințări cu boicotul și la anunțarea unei acțiuni în justiție la Curtea Europeană de Justiție.

Citește și

Exit mobile version