DOCUMENT. Teodosie, pus la colț de Patriarhul Daniel după ce i-a refuzat avansarea la rangul de mitropolit: „Duh de indisciplină și răzvrătire”

ips-teodosie-patriarhul-daniel-scaled

ips-teodosie-patriarhul-daniel-scaled

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut o cerere în luna februarie din acest prin care dorea să fie avansat la rang de mitropolit prin reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”. Răspunsul conducerii Bisericii Ortodoxe Române a venit însă abia acum printr-o scrisoare oficială în care cererea acestuia este refuzată și care semnalează mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei.

Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod ”din încredințarea” Patriarhului Daniel, și reprezintă un rechizitoriu dur față de comportamentul Arhiepiscopului de Tomis. În document se confirmă contradicțiile dintre cei doi ierarhi, inflamate de Teodosie în perioada pandemiei.

Potrivit documentului, ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără a se asigura că toate condițiile statutare necesare să fie îndeplinite, pentru o astfel de avansare.

Totodată, decizia oficială de respingere aduce în vedere și ieșirile deplasate ale lui Teodosie, atât în prelegerile sale publice, cât și în cele din interiorul bisericii.

Ce conține scrisoarea Patriarhului Daniel

”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se precizează în scrisoare.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.

Mai mult decât atât, documentul arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și menționează că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

Scrisoare BOR by Sabina Dumitru

ÎPS Teodosie, acuzat de „indisciplină și de răzvrătire

Documentul emite acuzații dure la adresa Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai aduce în vedere și problemele create la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

ÎPS Teodosie, sfidare la adresa autorităților

Încă de la începutul pandemiei și până în prezent, Teodosie s-a făcut remarcat prin sfidarea regulilor impuse de autorități, dar și ale celor interne propuse de BOR.

ÎPS Teodosie a organizat o slujbă de Înviere cu repetiție în 2020, a refuzat să folosească o linguriță de unică folosință pentru împărtășanie și a avut un discurs anti-vaccin și a contestat regulile de protecție sanitară.

Exit mobile version