• Un studiu recent făcut la Oxford a arătat că prima doză a vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, are o eficienţă de 76%, timp de trei luni.
  • Eficacitatea primei doze se manifestă începând din a 22-a zi după vaccinare și durează 90 de zile, gradul de protecție fiind constant în toată această perioadă.
  • Analiza a mai demonstrat că eficienţa vaccinului crește la 82,4% atunci când a doua doză este administrată după o perioadă de 12 săptămâni de la cea dintâi doză.

O singură doză de vaccin produs de Oxford/AstraZeneca are o eficiență de 76% și durează până la 12 săptămâni, începând din a 22-a zi după injectare, potrivit unui studiu recent, informează Financial Times.

Studiul validează decizia Regatului Unit de a amâna administrarea celei de a doua doze și de a vaccina mai rapid mai multe persoane, cu prima doză.

Într-o lucrare publicată marți, dar care nu a fost încă revizuită de comunitatea științifică, cercetătorii de la Universitatea Oxford au declarat că prima doză a vaccinului are o eficacitate de 76%, care se manifestă începând din a 22-a zi până în a 90-a zi după vaccinare, gradul de protecție fiind constant în toată această perioadă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că administrarea celor două doze într-un interval mai lung de timp a condus la o mai bună eficacitate pe termen lung, un fapt susținut anterior teoretic, dar nedemonstrat empiric. Eficienţa vaccinului a crescut la 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată după o perioadă de 12 săptămâni după cea dintâi doză.

Mai mult, vaccinul ar putea reduce semnificativ transmiterea virusului, a declarat Oxford, numărul testelor pozitive în rândul celor vaccinați scăzând cu 67%. Va fi nevoie totuși de un eșantion mult mai mare pentru a ajunge la concluzii definitive privind riscul de transmitere, au declarat cercetătorii.

Profesorul Andrew Pollard de la Oxford, investigatorul șef al studiului privind vaccinul, a declarat că datele au furnizat „o importantă verificare a datelor intermediare care au fost utilizate de peste 25 de autorități de reglementare” din Marea Britanie și Europa pentru a acorda vaccinului o aprobare de urgență.

De asemenea, rezultatele studiului susţin decizia guvernului britanic de a prelungi la 12 săptămâni perioada dintre administrarea primei doze şi rapel și oferă asigurarea că cei vaccinați „încep să fie protejați după 22 de zile de la primirea primei doze de vaccin”, a afirmat Pollard.

Ceilalți producători de vaccinuri împotriva COVID, aprobate pentru utilizare în Marea Britanie și UE, BioNTech/Pfizer și Moderna, nu și-au testat vaccinurile pe parcursul unor programe de administrare mai lungi și continuă să recomande ca distanța dintre cele două doze să fie de cel mult patru săptămâni.