• Facilitățile extinse de gaze naturale ale Egiptului de pe Marea Mediterană au rămas în mare parte inactive de la revolta din 2011, care l-a răsturnat pe autocratul Hosni Mubarak.
  • În ultimii ani, guvernul președintelui Abdel Fattah el-Sisi a reabilitat și modernizat instalațiile.
  • În 2018, Egiptul a semnat un acord în valoare de 15 miliarde de dolari cu compania israeliană Delek Drilling și cu partenerul său american, Noble Energy, pentru a transporta gaze naturale în această țară.

Egiptul, Israelul și Uniunea Europeană au semnat miercuri un acord pentru a crește vânzările de gaze naturale lichefiate către țările UE, care urmăresc să reducă dependența de aprovizionarea din Rusia în contextul războiului din Ucraina.

În cadrul acordului, parafat la Cairo, Israelul va trimite mai mult gaz prin Egipt, care dispune de instalații de lichefiere a acestuia în vederea exportului pe cale maritimă, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Ce moment special”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă comună alături de miniștrii egipteni și israelieni ai energiei. „Salut foarte călduros semnarea acestui acord istoric”.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Ea a declarat că acordul face parte din eforturile Europei de a-și diversifica sursele de energie, îndepărtându-se de Rusia și importând hidrocarburi de la „alți furnizori de încredere”, numind Israelul și Egiptul, care au apărut ca exportatori de gaze în ultimii ani în urma unor descoperiri majore în largul mării.

UE ajută Egiptul și Israelul în producția de gaze în apele sale teritoriale

Conform acordului, UE va ajuta Egiptul și Israelul să își sporească producția și explorarea gazelor în apele lor teritoriale. Nu a fost imediat clar cât de mult gaz va importa UE din Israel sau Egipt. Anul trecut, Uniunea Europeană a importat aproximativ 40% din gazele sale din Rusia și, din acest motiv, a avut dificultăți în a impune sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale actuale din Ucraina.

Ministrul israelian al Energiei, Karin Elharrar, a declarat că acest acord este rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat o criză energetică europeană. Ea a mai spus că acesta evidențiază creșterea cooperării dintre Egipt și Israel, doi foști inamici.

„Aceasta este o declarație pentru cei care văd în regiunea noastră doar forțe negative, cum ar fi diviziunea și conflictul”, a spus ea. „Acest memorandum de înțelegere ne arată că deschidem o nouă cale de parteneriat, solidaritate și durabilitate.”

Ministrul egiptean al petrolului, Tarek el-Molla, a descris acordul ca fiind „o etapă importantă” pentru cooperarea dintre Egipt, Israel și UE. El a declarat că acesta va duce la o cooperare suplimentară între membrii Forumului de Est al Mediteranei de Gaze, care include Iordania, Israel, Cipru, Grecia, Egipt, Autoritatea Palestiniană, Franța și Italia.

Gazul israelian va fi adus printr-o conductă la terminalul de GNL al Egiptului

Egiptul a fost prima țară arabă care a încheiat pacea cu Israelul, în 1979, dar acordurile economice au fost controversate în cea mai populată țară din lumea arabă, unde sprijinul popular pentru palestinieni este foarte mare. Relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit în mod constant în ultimii ani.

Conform acordului, gazul israelian va fi adus printr-o conductă la terminalul de GNL al Egiptului de pe Marea Mediterană, înainte de a fi transportat pe tancuri petroliere către țărmurile europene, a declarat ministerul israelian al energiei.

Israelul are două zăcăminte de gaze operaționale în largul coastei sale mediteraneene, care conțin împreună aproximativ 690 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar o a treia platformă offshore este în curs de amenajare. Acesta a semnat deja acorduri de export de gaze cu Egiptul și Iordania, țări vecine.Facilitățile extinse de gaze naturale ale Egiptului de pe Marea Mediterană au rămas în mare parte inactive de la revolta din 2011 care l-a răsturnat pe autocratul Hosni Mubarak.