• Moartea sa a provocat omagii din partea unor lideri politici și religioși, printre care președintele american Joe Biden, premierul italian Giorgia Meloni și Dalai Lama.
  • Cei care așteptau la coadă în Piața Sfântul Petru au declarat că au vrut să îi aducă un omagiu fostului papă.
  • El i-a uimit pe credincioșii catolici și pe experții religioși din întreaga lume în 2013, când a anunțat că intenționează să se retragă din funcția de papă.

În Bazilica Sfântul Petru din Vatican au început luni funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani, înainte de înmormântarea sa de la sfârșitul acestei săptămâni.

Benedict, care a fost primul suveran pontif din ultimii aproape 600 de ani care a demisionat din funcție, în loc să rămână în funcție pe viață, a murit pe 31 decembrie la o mănăstire din Vatican City, potrivit unui comunicat al Vaticanului.

El a fost ales Papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea. Trupul fostului Papă a fost mutat luni dimineață de la mănăstire la Bazilica Sfântul Petru, unde a fost așezat pentru ca credincioșii să-și ia rămas bun, a precizat Vaticanul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cei care așteptau la coadă în Piața Sfântul Petru au declarat că au vrut să îi aducă un omagiu fostului papă. Suntem aici doar pentru a ne ruga, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru viața Papei Benedict”, a spus Paul, un student din Scoția.

În afară de teologia sa, care a fost foarte importantă pentru Biserică, cred că tot timpul pe care l-a petrecut la pensie rugându-se pentru Biserică a fost o mărturie foarte mare pentru noi toți.”

Înmormântarea lui Benedict va avea loc joi, la ora locală 9:30, în Piața Sfântul Petru din Vatican, potrivit directorului biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni. Înmormântarea va fi condusă de Papa Francisc. În conformitate cu dorința lui Benedict, funeraliile sale vor fi simple”, a spus Bruni.

Francisc i-a adus un omagiu predecesorului său în timp ce conducea rugăciunea Angelus duminică. În mod special, acest salut este adresat Papei Emerit Benedict al XVI-lea, care ieri dimineață a încetat din viață. Îl salutăm ca pe un slujitor credincios al Evangheliei”, a spus el.

Benedict era cunoscut ca fiind mai conservator decât succesorul său, Papa Francisc, care a făcut demersuri pentru a îndulci poziția Vaticanului cu privire la avort și homosexualitate, precum și pentru a face mai mult pentru a face față crizei abuzurilor sexuale care a cuprins biserica în ultimii ani și a umbrit moștenirea lui Benedict.

El i-a uimit pe credincioșii catolici și pe experții religioși din întreaga lume în 2013, când a anunțat că intenționează să se retragă din funcția de papă, invocând vârsta sa înaintată”. În discursul său de adio, Papa demisionar a promis că va rămâne ascuns” de lume, dar a continuat să se exprime pe teme religioase în anii care au urmat retragerii sale, contribuind la tensiuni în cadrul Bisericii Catolice.

Moartea sa a adus omagii din partea unor lideri politici și religioși, printre care președintele american Joe Biden, premierul italian Giorgia Meloni și Dalai Lama.