- La fiecare 12 zile, satelitul Sentinel-1 al NASA trece de trei ori deasupra Fâșiei Gaza.
- Datele din satelit sugerează că 15% din clădirile din nordul Gaza au fost avariate.
- De atunci, însă, Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra sudului.
Timp de trei săptămâni, Israelul a bombardat Fâșia Gaza în cadrul războiului cu Hamas. Cele două părți au publicat relatări contradictorii cu privire la numărul de victime ale atacurilor aeriene. La fiecare 12 zile, satelitul Sentinel-1 al NASA trece de trei ori deasupra Fâșiei Gaza, lansând unde radar și ascultând ecoul acestora. Clădirile reflectă de obicei semnalele înapoi, dar molozul le împrăștie în toate direcțiile, scrie Sky News.
Comparând semnalele de dinainte de război cu cele luate mai recent, se poate estima amploarea și dimensiunea distrugerilor. Până la 13 octombrie, la șase zile după ce Hamas a lansat atacurile în sudul Israelului, o mare parte din orașul Gaza a fost lovit de raiduri aeriene.
Datele din satelit sugerează că 15% din clădirile din nordul Gaza au fost avariate sau distruse în mai puțin de o săptămână, alături de 2% în sudul Gaza. În aceeași zi, Israelul a ordonat tuturor celor 1,1 milioane de locuitori din nordul Gazei să fugă spre sud, în siguranță relativă.
De atunci, însă, Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra sudului. Harta de mai jos arată pagubele estimate la clădirile din Gaza la 13 și 25 octombrie, cu zonele cele mai afectate evidențiate cu galben. Mulți dintre cei care au fugit din nord după 13 octombrie au ajuns în al doilea cel mai populat oraș din Fâșia Gaza, Khan Younis. De atunci, datele din satelit arată că toate cartierele din oraș au suferit pagube.
Citește și
- Liderul extremei drepte olandeze, Thierry Baudet a fost agresat înainte de o prelegere la o universitate belgiană
- Ultimul sezon al serialului Netflix „The Crown” apare în noiembrie. Ce vezi în noile episoade
- Una din 3 companii nu reușește să găsească suficienți angajați. Antreprenor: „Sistemul de educație din România trebuie adaptat la cerințele forței de muncă”