- În anii 1950 oamenii de știință americani au pus la cale un plan bizar: să arunce o bombă nucleară pe suprafața Lunii pentru a-i speria pe sovietici.
- Proiectul A119, așa cum era cunoscut, a fost o propunere ultrasecretă de detonare a unei bombe cu hidrogen pe Lună.
- Deși ar fi putut contribui la răspunsul la unele întrebări științifice rudimentare despre Lună, scopul principal al Proiectului A119 a fost acela de a face o demonstrație de forță.
În anii 1950, când URSS părea să fie în frunte în cursa spațială, oamenii de știință americani au pus la cale un plan bizar: să arunce o bombă nucleară pe suprafața Lunii pentru a-i speria pe sovietici. O lucrare de cercetare intitulată A Study of Lunar Research Flights, Vol 1 arată planul de a detona o bombă nucleară pe Lună, scrie BBC.
Pe copertă, în centru este înfățișat un scut care reprezintă un atom, o bombă nucleară și un nor ciupercă – emblema Centrului de Arme Speciale al Forțelor Aeriene de la Baza Aeriană Kirtland, New Mexico, care a jucat un rol cheie în dezvoltarea și testarea armelor nucleare. Jos se află numele autorului: L Reiffel, sau Leonard Reiffel, unul dintre cei mai importanți fizicieni nucleari americani. A lucrat cu Enrico Fermi, creatorul primului reactor nuclear din lume, cunoscut ca „arhitectul bombei nucleare”.
Proiectul A119, așa cum era cunoscut, a fost o propunere ultrasecretă de detonare a unei bombe cu hidrogen pe Lună. Bombele cu hidrogen erau mult mai distructive decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshimei în 1945 și reprezentau cea mai nouă tehnologie în materie de proiectare a armelor nucleare la acea vreme. Solicitat de ofițerii superiori din cadrul Forțelor Aeriene să „accelereze” proiectul, Reiffel a întocmit numeroase rapoarte între mai 1958 și ianuarie 1959 privind fezabilitatea planului.
În mod surprinzător, unul dintre oamenii de știință care au permis acest plan șocant a fost viitorul vizionar Carl Sagan. De fapt, existența proiectului a fost descoperită abia în anii 1990, deoarece Sagan l-a menționat într-o cerere de înscriere la o universitate de elită.
Deși ar fi putut contribui la răspunsul la unele întrebări științifice rudimentare despre Lună, scopul principal al Proiectului A119 a fost acela de a face o demonstrație de forță. Bomba urma să explodeze pe Linia Terminator, denumită în mod corespunzător – granița dintre partea luminoasă și cea întunecată a Lunii – pentru a crea o străfulgerare de lumină puternică pe care oricine, dar mai ales oricine de la Kremlin, ar fi putut să o vadă cu ochiul liber. Absența unei atmosfere a însemnat că nu ar fi existat un nor de ciuperci.
Citește și
- Orlando Bloom o felicită pe Katy Perry, după concertul de încoronare. Ce a scris logodnicul artistei pe Instagram
- Fermierii italieni salvează de la dispariție un fruct străvechi cu ajutorul energiei solare
- Proiect de lege. Zelenski propune ca ziua de 8 mai să fie Ziua comemorării și a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial