• La sfârșitul lunii septembrie, România a mutat sistemele de apărare aeriană mai aproape de satele sale de pe Dunăre
  • România a început să construiască adăposturi în zonele de graniță cu Ucraina din cauza amenințărilor tot mai mari la adresa populației.
  • Locuitorii au primit primele notificări de raid aerian în timpul unui alt atac aerian al Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Germania va desfășura patru avioane Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO de la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat o sursă de securitate, la câteva săptămâni după atacurile rusești asupra porturilor ucrainene fluviale Dunărea, informează Reuters.

Atacurile, la doar sute de metri de granița cu România, și resturile de drone găsite în România au sporit riscurile de securitate pentru alianța militară ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă. În septembrie, șeful NATO Jens Stoltenberg a calificat atacurile rusești de lângă graniță „destabilizatoare”, chiar dacă nu exista niciun indiciu că Rusia intenționează să lovească un membru NATO.

Sursa de securitate a declarat că primul dintre cei 80 de soldați germani care vor fi găzduiți la o bază militară de lângă Constanța va pleca în România mai târziu, joi. Forțele aeriene germane au susținut în trecut misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Alianța și-a consolidat prezența militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Citește și