• Fumatul de canabis în multe spații publice va deveni legal începând cu 1 aprilie.
  • Consumul de droguri în rândul tinerilor a crescut de ani de zile, în ciuda legii existente.
  • Fumatul de canabis în anumite zone, cum ar fi în apropierea școlilor și a terenurilor de sport, va fi în continuare ilegal.

Parlamentul german este pe cale să voteze o nouă lege care să permită consumul de canabis în scop recreativ. Dacă deputații vor vota da”, persoanele de peste 18 ani din Germania vor putea deține cantități substanțiale de canabis, dar reguli stricte vor face dificilă cumpărarea drogului, anunță BBC.

Fumatul de canabis în multe spații publice va deveni legal începând cu 1 aprilie. În spațiile publice va fi permisă posesia a până la 25 g, adică aproape o uncie, iar în casele private limita maximă legală va fi de 50 g.

Deja poliția din unele părți ale Germaniei, cum ar fi Berlinul, închide adesea ochii la fumatul în public, deși posesia drogului pentru uz recreativ este ilegală și poate fi urmărită penal. Consumul de droguri în rândul tinerilor a crescut de ani de zile, în ciuda legii existente, spune ministrul sănătății, Karl Lauterbach, care a inițiat reformele.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

El dorește să submineze piața neagră, să protejeze fumătorii de canabisul contaminat și să reducă sursele de venit pentru bandele de crimă organizată. Dar cafenelele cu canabis legal nu vor apărea brusc în toată țara.

O dezbatere feroce privind dezincriminarea canabisului are loc de ani de zile în Germania, grupurile de medici exprimându-și îngrijorarea pentru tineri, iar conservatorii spunând că liberalizarea va alimenta consumul de droguri.

Ca de atâtea ori în Germania, proiectul de lege rezultat, supus votului deputaților, este complicat. Fumatul de canabis în anumite zone, cum ar fi în apropierea școlilor și a terenurilor de sport, va fi în continuare ilegal. În mod esențial, piața va fi strict reglementată, astfel încât cumpărarea drogului nu va fi ușoară.

Planurile inițiale de a permite magazinelor și farmaciilor autorizate să vândă canabis au fost abandonate din cauza preocupărilor UE, care se temeau că acest lucru ar putea duce la o creștere a exporturilor de droguri.

În schimb, cluburile necomerciale ale membrilor, denumite cluburi sociale de canabis”, vor cultiva și distribui o cantitate limitată de droguri. Fiecare club va avea o limită maximă de 500 de membri, consumul de canabis la fața locului nu va fi permis, iar membrii vor putea fi membri doar rezidenții germani.

De asemenea, va fi permisă cultivarea propriului canabis, fiind permise până la trei plante de marijuana pe gospodărie.
Acest lucru înseamnă că Germania ar putea fi în poziția paradoxală de a permite posesia unor cantități destul de mari de droguri – 25 g este echivalentul a zeci de joint-uri puternice – și, în același timp, de a face dificilă achiziționarea acestora.

Fumătorii obișnuiți ar beneficia, dar consumatorii ocazionali ar avea dificultăți în a o cumpăra legal, iar turiștii ar fi excluși. Criticii spun că acest lucru va alimenta pur și simplu piața neagră.

Citește și