• Fenomenul imploziei submersibilului, la bordul căruia se aflau cinci persoane, a fost explicat de specialiști.
  • Adâncimea mare de 4.000 de metri ar fi supus submersibilul la o presiune greu de suportat.
  • La o asemenea adâncime, chiar și cel mai mic defect structural ar putea avea consecințe fatale, spun experții.

Fenomenul imploziei submersibilului Titan, la bordul căruia se aflau cinci persoane, a fost explicat de specialiști, scrie Al Jazeera. Ambarcațiunea s-a scufundat duminică dimineața, atunci când nava de sprijin a pierdut contactul cu aceasta după aproximativ o oră și 45 de minute, a declarat paza de coastă americană.

O „implozie catastrofală” ar fi cauzat moartea membrilor submersibilului, care se deplasau spre epava Titanicului, de pe fundul Oceanului Atlantic. Autoritățile au declarat decesul celor cinci pasageri aflați la bordul submersibilului Titan. După lungi căutări, au fost găsite mai multe bucăți din navă, în apropierea epavei Titanicului,

Ce este o „implozie catastrofală”?

O implozie se produce atunci când un corp sau un obiect nu poate face față presiunii aerului care pătrunde în acesta și se prăbuşeşte brusc şi violent în interior. Implozia submersibilului s-ar fi petrecut cu o forță și o viteză incredibilă, de 30 de milisecunde.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Epava Titanicului se odihnește pe fundul Atlanticului de Nord, la aproximativ 4.000 de metri. O asemenea adâncime a supus submersibilul la o presiune greu de suportat. La această adâncime, chiar și cel mai mic defect structural ar putea avea consecințe fatale. Moartea ar fi practic instantanee pentru cei aflați la bord, menționează experții.

Ce s-a întâmplat în submersibilul Titan?

Nava a fost raportată ca fiind întârziată la aproximativ 700 km la sud de St John’s, Newfoundland, potrivit Centrului comun de coordonare a salvării din Canada din Halifax, Noua Scoție.

Dispariția sa a determinat o căutare multinațională de cinci zile. Nu este cunoscut exact când și unde a avut loc implozia. Un oficial militar american de rang înalt a declarat joi că un sistem acustic al marinei americane a detectat duminică o „anomalie” care, cel mai probabil”, a fost implozia fatală a Titanului.

Ce a cauzat implozia?

„Nici acest lucru nu este încă clar”, spun specialiștii.

Roderick Smith, profesor de inginerie la Imperial College din Londra, a declarat că implozia s-a produs din cauza unei „defecțiuni a corpului sub presiune”, însă va trebui să se recupereze resturi pentru a fi efectuată o investigație completă.

„Violența imploziei ar putea îngreuna stabilirea exactă a desfășurării evenimentelor de la bordul Titan”, a declarat Smith.

Ce urmează pentru misiunea de căutare?

Paza de coastă americană va continua căutările în apropierea Titanicului pentru a obține mai multe indicii despre ce s-a întâmplat cu submersibilul.

Oficialii au declarat că nu există un termen limită pentru momentul în care vor pune capăt căutărilor. Până în prezent, au fost localizate cinci bucăți din sumbersibil. Printre acestea se numără o parte din camera de presiune, conul nazal al Titanului, clopotul din față și clopotul din spate.

Citește și