• Iranul a eliberat două jurnaliste încarcerate de peste un an.
  • Au fost acuzate de colaborare cu guvernul american și de complicitate împotriva securității naționale.
  • Ele au fost condamnate la 13 și, respectiv, 12 ani de închisoare.

Iranul a eliberat două jurnaliste încarcerate timp de peste un an pentru cum au relatat moartea Mahsei Amini, care a declanșat proteste la nivel național, scrie BBC.

Niloufar Hamedi, în vârstă de 31 de ani, și Elaheh Mohammadi, în vârstă de 36 de ani, au fost eliberate pe cauțiune, a anunțat presa iraniană. Reporterii fac apel împotriva sentințelor de închisoare. Vor rămâne în afara închisorii până când o instanță va lua o decizie.

Doamna Amini a murit în arest după ce a fost reținută de poliția iraniană pentru moralitate. Ea fusese reținută pentru că ar fi încălcat regulile stricte care le impun femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

Medicul legist al statului iranian a atribuit moartea sa unor afecțiuni medicale preexistente. Un expert al ONU în domeniul drepturilor omului a declarat că dovezile au stabilit că aceasta a murit „ca urmare a bătăilor” aplicate de poliția morală.

Niloufar Hamedi a dat vestea morții doamnei Amini. Ea i-a fotografiat pe tatăl și pe bunica sa îmbrățișându-se după ce au aflat că fiica lor a murit. Primele proteste au avut loc după înmormântarea ei, iar tulburările s-au răspândit rapid în întreaga țară.

Cele două jurnaliste au fost arestate la scurt timp după începerea protestelor. Au fost acuzate de colaborare cu guvernul american și de complicitate împotriva securității naționale. Ele au fost condamnate la 13 și, respectiv, 12 ani de închisoare.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare arată cum jurnalistele eliberate își îmbrățișează familia și prietenii după ce au fost eliberate. Rapoartele au declarat că o cauțiune a fost stabilită la 200.000 de dolari. Femeilor li s-a interzis să părăsească țara.

Citește și