• Jens Stoltenberg a vorbit la o ceremonie care a marcat cea de-a 75-a aniversare a Alianței NATO.
  • „Nu cred în America singură, așa cum nu cred nici în Europa singură. Cred în America și Europa împreună în NATO, pentru că împreună suntem mai puternici și mai în siguranță”.
  • Statele Unite au acordat Ucrainei mai mult ajutor financiar decât oricărui alt stat NATO – peste 44 de miliarde de dolari de la invazia din 2022.

Europa și SUA au nevoie una de cealaltă și sunt „mai puternice împreună”, a declarat Secretarul General al NATO. Jens Stoltenberg a vorbit la o ceremonie care a marcat cea de-a 75-a aniversare a Alianței, scrie BBC.

În timp ce SUA asigură securitatea Europei, el a spus că are nevoie și de forțele militare, de serviciile de informații și de influența diplomatică a aliaților săi europeni. „Nu cred în America singură, așa cum nu cred nici în Europa singură. Cred în America și Europa împreună în NATO, pentru că împreună suntem mai puternici și mai în siguranță”.

Comentariile șefului NATO au fost făcute în contextul în care alianța a luat în considerare un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani pentru a oferi sprijin militar pe termen lung Ucrainei, astfel încât ajutorul acordat Kievului să nu fie pus în pericol de schimbările politice, fie în SUA, fie în alte state NATO.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Un pachet american în valoare de 60 de miliarde de dolari a fost blocat în Congres de luni de zile din cauza rezistenței din partea parlamentarilor republicani, precum și a candidatului republican la Președinție Donald Trump.

În timpul discursului său, Stoltenberg a declarat că NATO trebuie să facă „ceva bine”, deoarece a crescut de la 12 țări la înființare la 32 de țări. Cei mai noi membri ai săi, Suedia și Finlanda, au renunțat la neutralitate și s-au alăturat alianței ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, ca răspuns la discurs, că relațiile dintre Rusia și NATO au „alunecat la nivelul de confruntare directă”, deoarece alianța era deja „implicată” în conflictul din jurul Ucrainei. Cei 32 de membri ai alianței au convenit să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina.

Mai multe țări au sprijinit inițiativa doar în teorie. Ungaria, care a păstrat legături strânse cu Rusia, a avertizat că nu va susține nicio propunere a NATO care ar putea să apropie alianța de război sau să o schimbe de la o coaliție defensivă la una ofensivă.

Statele Unite au acordat Ucrainei mai mult ajutor financiar decât oricărui alt stat NATO – peste 44 de miliarde de dolari de la invazia din 2022, potrivit Casei Albe în decembrie. Cu toate acestea, ajutorul său a fost acum prins într-o dispută politică cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale. Candidatul republican Donald Trump a criticat adesea nivelul cheltuielilor. De asemenea, el se plânge de mult timp că SUA au suportat o povară financiară mai mare decât restul alianței.

Mai puțin de două treimi dintre membrii NATO sunt pe cale să își atingă obiectivul de finanțare de 2%.

Subliniind importanța aliaților europeni ai NATO pentru SUA, Stoltenberg a menționat că aliații Americii au fost cei care au venit în ajutorul acesteia după atacurile de la 11 septembrie 2001. Aceasta a fost singura ocazie în care a fost invocat un principiu-cheie al alianței, conform căruia un atac asupra unui aliat este considerat ca fiind un atac asupra tuturor.

Aliații NATO cei mai apropiați de Rusia și-au intensificat eforturile pentru a-și spori forțele armate.

Norvegia își mărește numărul de soldați înrolați, în timp ce Danemarca a declarat că intenționează să extindă recrutarea la femei și să mărească durata serviciului militar. Letonia și Suedia au reluat recent serviciul militar, în timp ce Lituania l-a readus după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Citește și