• Iohannis a vorbit despre situaţia prezentată într-un raport NATO, potrivit căreia în 2023, România a cheltuit pentru Apărare nu 2,5%, ci doar 1,6% din PIB.
  • El spune că un factor care „a deranjat nu doar înzestrarea şi cheltuielile pe apărare, ci la modul general a deranjat şi pe români”, a fost inflaţia mare avută anul trecut.
  • El precizează că a discutat despre candidatura sa la întrevederile avute în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Klaus Iohannis a vorbit despre situaţia prezentată într-un raport NATO, potrivit căreia în 2023, România a cheltuit pentru Apărare nu 2,5%, ci doar 1,6% din PIB.

„Explicaţia nu e foarte complicată şi subliniez că nu e bine să avem abordări contabile, ci să vedem imaginea un pic mai mare. Sunt puţine motive principale pentru care alocarea a fost una şi cheltuiala a fost alta, fiindcă alocarea iniţială a respectat angajamentul politic. Banii nu s-au putut cheltui aşa cum a fost prevăzut din câteva motive, unele ţinând de noi, altele nu. Un motiv care nu ţine de noi – pur şi simplu lucruri pe care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit. Este o problemă globală – în zona de înzestrare militară cererea este incomparabil mai mare decât oferta şi anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut să le obţinem. Al doilea factor au fost dificultăţile bugetare create şi de inflaţie şi de multe alte probleme pe care le-am avut şi atunci disponibilitatea, banii lichizi nu au existat atunci când cei care se ocupă de înzestrare ar fi vrut să îi cheltuie. În acest fel, multe cheltuieli s-au realizat, dar nu în anul calendaristic, până la 31 decembrie. Nu trebuie să facem chiar un calcul contabil. Aceste cheltuieli s-au făcut în contul anului 2023, când au fost angajate”, spune Klaus Iohannis despre situaţia descrisă într-un raport NATO potrivit căreia în 2023, România a cheltuit pentru Apărare nu 2,5%, ci doar 1,6% din PIB.

El spune că un factor care „a deranjat nu doar înzestrarea şi cheltuielile pe apărare, ci la modul general a deranjat şi pe români”, a fost inflaţia mare avută anul trecut.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

„Cam acestea sunt explicaţiile şi cred că e bine de ştiut că noi am cheltuit foarte mulţi bani pe apărare, nu ca să cheltuim bani, ci ca să facem România mai sigură”, încheie şeful statului.

„Vreau să clarific o chestiune – la NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, duiscuţii între lideri şi aşa mai departe. Nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va va hotărî absolut nimic şi până atunci mai e cale lungă”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că a discutat despre candidatura sa la întrevederile avute în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Citește și