• La o zi după ce China a prezentat planul de pace pentru Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va vizita această țară în aprilie.
  • El a îndemnat-o să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.
  • Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Belarus ar putea sprijini din nou Moscova în efortul său de război.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că va vizita China în aprilie și a îndemnat-o să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, la o zi după ce Beijingul a prezentat un plan de pace.

China a încercat să mențină o poziție neutră, păstrând în același timp legături strânse cu aliatul strategic Moscova, publicând vineri un document de poziție în 12 puncte, care a cerut discuții de pace urgente și o soluționare politică” pentru a pune capăt conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri, de asemenea, speranța de a se întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping, calificând acest lucru drept important pentru securitatea mondială”.
Sâmbătă, Macron a declarat că va vizita China la începutul lunii aprilie” și a îndemnat Beijingul să ajute la presiuni” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Faptul că China se implică în eforturile de pace este un lucru bun”, a declarat Macron în marja unui salon agricol la Paris, făcând referire la documentul de poziție.

Pacea este posibilă doar dacă agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase, iar suveranitatea teritorială a Ucrainei și a poporului său este respectată”, a adăugat el. Anterior, sâmbătă, Ministerul chinez de Externe a declarat că liderul belarus Alexander Lukașenko va efectua o vizită de stat între 28 februarie și 2 martie, la invitația președintelui Xi.

Un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, Lukașenko a permis ca țara sa să fie folosită ca rampă de lansare pentru invazia Moscovei asupra aliatului său prooccidental la 24 februarie anul trecut. Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Belarus ar putea sprijini din nou Moscova în efortul său de război, țările anunțând crearea unei forțe regionale comune în octombrie anul trecut.

Ministrul chinez de externe Qin Gang i-a spus omologului său belarus Serghei Aleinik că Beijingul este dispus să colaboreze cu Minsk pentru a aprofunda încrederea politică reciprocă în timpul unei conversații telefonice de vineri, a precizat Ministerul chinez de Externe într-o declarație.

De asemenea, China va continua să sprijine Belarus în menținerea stabilității sale naționale și se va opune încercărilor forțelor externe” de a interveni în afacerile sale interne sau de a impune sancțiuni unilaterale ilegale” asupra Minskului, i-a spus Qin lui Aleinik.