• Larry Tesler, cercetătorul care a inventat comenzile „copy, paste, cut”, a murit la vârsta de 74 de ani.
  • Datorită inovaţiilor sale, computerele personale au devenit accesibile publicului larg.
  • Un pionier în domeniu, Tesler a lucrat la majoritatea companiilor de tehnologie mari, precum Xerox, Apple, Amazon, Yahoo.

Larry Tesler, care a murit luni, a început să lucreze în Silicon Valley la începutul anilor 1960, într-o perioadă în care computerele nu erau accesibile publicului larg.

Născut în Bronx, New York, în 1945, Larry Tesler a studiat la Universitatea Stanford din California. S-a specializat în design de interfeţe, respectiv în dezvoltarea computerelor astfel încât să fie mai prietenoase pentru utilizator.

De-a lungul carierei, acesta a lucrat la majoritatea firmelor de tehnologie mari, începând cu Xerox Palo Alto Research Center şi continuând cu Apple, unde a petrecut 17 ani, devenind cercetător şef. După ce a părăsit compania Apple, a înfiinţat un start-up în domeniul educaţiei şi a lucrat pentru scurte perioade la Amazon şi Yahoo!.

Recomandări

SE ANULEAZĂ PRIMUL TUR
GEORGESCU LA DECLARAȚII
LASCONI: VOI CÂȘTIGA
CCR A DECIS
PRIMUL TUR ANULAT
SIMION: „RUȘINE! LOVITURĂ DE STAT”

Poate cele mai celebre inovaţii ale lui Tesler sunt comenzile „copy”, „cut”, „paste”, bazate pe o veche metodă de editare, în care oamenii tăiau fizic bucăţi de text pentru a le lipi în altă parte.

Comenzile au fost încorporate în software-ul computerului Lisa al companiei Apple, în 1983, şi pe modelul original Macintosh, lansat în anul următor.

Tesler era cunoscut pentru faptul că pleda pentru computerele fără „moduri”. Acesta considera că schimbarea funcţiilor din software şi aplicaţii complica mult utilizarea computerelor şi necesita şi perioade prea mari de timp. De altfel, Tesler şi-a numit site-ul „nomodes.com”, în timp ce contul său de Twitter era „@nomodes”. Până şi plăcuţa de înmatriculare a maşinii sale conţinea textul „No Modes”.

Xerox, compania la care Tesler şi-a petrecut o bună parte din viaţă, i-a adus un omagiu cercetătorului: „Munca ta este mai uşoară datorită ideilor sale revoluţionare”.

Iar Muzeul de istorie a calculatoarelor din Silicon Valley a transmis că Tesler „a îmbinat pregătirea în ştiinţa computerelor cu o viziune alternativă potrivit căreia aceste dispozitive ar trebui să fie accesibile tuturor”.

Şefii marilor studiouri de la Hollywood, companii de 2.150 de miliarde de dolari, așezați la aceeaşi masă. Formula unui film de succes pentru Netflix și strategia Disney

Şefii marilor companii de la Hollywood, cu o valoare de piaţă totală de aproximativ 2.150 de miliarde de dolari, au participat la o masă rotundă. Aceştia au dezbătut chestiuni importante legate de viitorul industriei, dar au vorbit şi despre filmele preferate în copilărie. Cei 7 executivi sunt responsabili pentru o mare parte din conținutul de […]

Read more

Sursă foto: Captura Youtube/ CHM