- La aproximativ 20 de metri sub pământ, IDF susține că a găsit un spațiu central.
- Hagari a declarat că ostaticii care s-au întors între timp în Israel au spus că acesta este locul unde și-au petrecut majoritatea timpului.
- IDF a permis jurnaliștilor străini să aibă acces la tuneluri înainte ca acestea să fie distruse vineri, a declarat Hagari.
UPDATE ORA 20.00 – Un mort și 5 răniți într-un presupus atac israelian cu dronă în sudul Libanului, potrivit unei agenții libaneze
Agenția națională de știri din Liban (NNA) anunță că o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite în ceea ce spune că a fost un atac israelian cu dronă care a lovit un vehicul în apropierea unui punct de control militar libanez în Kafra, în sudul Libanului, duminică după-amiază.
Incidentul a avut loc la aproximativ 8 km de granița libanezo-israeliană, a relatat agenția.
Acesta a distrus un vehicul, în timp ce un vehicul din apropiere a luat, de asemenea, foc, a adăugat NNA. CNN a contactat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) pentru comentarii. IDF a declarat că va publica o declarație în cursul zilei de duminică.
UPDATE ORA 19.00 – Israelul îi dă ministrului de extremă-dreapta puterea de a îngheța plățile palestiniene dacă ajunge în Gaza chiar și „un singur shekel”
„Nici măcar un singur shekel nu va ajunge în Gaza. Punct”, a scris ministrul de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich după ce cabinetul de securitate al Israelului a aprobat o măsură care îi dă puterea de a îngheța fondurile destinate Autorității Palestiniene, dacă AP transferă aceste fonduri către Gaza.
În conformitate cu acordurile existente, Israelul colectează venituri fiscale în numele Autorității Palestiniene pe importurile și exporturile palestiniene. De când Hamas și-a lansat atacurile asupra Israelului la 7 octombrie 2023, guvernul israelian a refuzat să deblocheze întreaga sumă a taxelor colectate, care sunt utilizate în principal de Autoritatea Palestiniană pentru a plăti angajații publici și pensionarii.
Fondurile colectate de Israel vor fi acum transferate Norvegiei, în calitate de terță parte, apoi vor fi trimise la Ramallah – cu excepția sumei destinate Gaza – care va rămâne înghețată în mâinile norvegienilor, a anunțat duminică biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat. Statele Unite și Norvegia vor contribui la supravegherea și facilitarea acordului.
UPDATE ORA 18.00 – Aproximativ 1.000 de persoane din Gaza au fost tratate într-un spital de campanie francez aflat la bordul unei nave în largul coastelor Egiptului, a declarat căpitanul acesteia
Dixmude, un portavion francez de transport de elicoptere, a acostat în portul egiptean al-Arish, la 50 km vest de Fâșia Gaza, din noiembrie. Nava este dotată cu saloane, săli de operație și 70 de cadre medicale, potrivit Reuters.
Aproape 120 de răniți au fost spitalizați la bord, în timp ce alte sute de persoane au fost consultate pentru consultații ambulatorii, inclusiv pentru urmărirea rănilor și probleme psihiatrice, a declarat căpitanul Alexandre Blonce, care a calificat-o drept o „misiune fără precedent”.
UPDATE ORA 17.00 – Lovitura care l-a vizat pe șeful spionajului gărzilor revoluționare iraniene din Damasc a ucis 12 persoane
O lovitură care a vizat șeful spionajului Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria la Damasc și care a fost atribuită Israelului a ucis 12 persoane, a anunțat duminică un monitor de război, într-un bilanț actualizat.
„Bilanțul morților a crescut la 12 … cinci iranieni, inclusiv trei lideri IRGC, patru sirieni care lucrează cu iranienii, doi libanezi și un cetățean irakian”, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului cu privire la lovitura de sâmbătă.
Observatorul cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o rețea de surse în interiorul Siriei, a raportat anterior 10 morți, potrivit AFP. Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a confirmat că a pierdut cinci membri în atacul pe care l-a atribuit Israelului.
Citând o sursă bine informată, agenția de știri iraniană Mehr a declarat că „șeful serviciilor de informații din Siria al Gardienilor Revoluției” și adjunctul său se numără printre cei „martirizați în atacul asupra Siriei de către Israel”.
UPDATE ORA 16.00- Ayman Lubbad se numără printre prizonierii palestinieni care susțin abuzuri în custodia israeliană
Lucrătorul pentru drepturile omului Ayman Lubbad se numără printre prizonierii palestinieni care susțin abuzuri în custodia israeliană, unde șase au murit.
Activistul din Gaza nu și-a văzut soția și cei trei copii de mai mult de o lună, de când i s-a ordonat să se dezbrace în lenjerie în stradă în fața casei sale, apoi a fost alungat împreună cu alți bărbați palestinieni pentru o săptămână de abuz și detenție.
UPDATE ORA 15.00- Doi luptători Hezbollah au fost uciși duminică
Doi luptători Hezbollah au fost uciși duminică într-o lovitură directă de către o dronă israeliană asupra vehiculului lor în sudul Libanului, au declarat surse de securitate.
Randurile lor nu au fost dezvăluite în urma celei mai recente atacuri israeliene din sudul Libanului, lângă granița cu Israelul, care a vizat zeci de luptători Hezbollah din zonă, au declarat surse de securitate.
Anterior, rezidenții și oficialii de securitate au declarat că o dronă a ucis două persoane și a rănit cel puțin alte patru în apropierea satului Kafra, la 8 km de graniță.
Hezbollah a făcut schimb de focuri peste granița de sud a Libanului cu forțele israeliene în sprijinul aliatului palestinian al grupării de miliție, Hamas, în Fâșia Gaza.
UPDATE ORA 14.00- Cel puțin două persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un presupus atac cu dronă
Cel puțin două persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un presupus atac cu dronă israeliană de duminică, care a vizat o mașină în sudul Libanului, au declarat surse de securitate pentru Reuters.
Ambulanțe s-au grăbit la fața locului în apropierea unui punct de control al armatei libaneze și nu este clar cine a fost vizat în grevă, au declarat rezidenții și surse de securitate. Aceste afirmații nu au fost încă verificate independent de Guardian.
Israelul a desfășurat lovituri aeriene în sudul Libanului împotriva grupărilor militante palestiniene cu sediul acolo, precum și a aliatului lor libanez Hezbollah, un grup armat puternic, care au tras cu rachete peste graniță spre Israel.
UPDATE ORA 13.00- Cabinetul israelian a aprobat un plan pentru ca fondurile fiscale palestiniene înghețate să fie deținute de o țară terță
Cabinetul israelian a aprobat un plan pentru ca fondurile fiscale palestiniene înghețate să fie deținute de o țară terță și și-a rezervat dreptul de a decide când vor fi transferați banii către Autoritatea Palestiniană (AP), relatează Reuters.
În baza acordurilor de pace interimare, Ministerul de Finanțe al Israelului colectează taxe în numele palestinienilor și efectuează transferuri lunare către Autoritatea Palestiniană, care are o autonomie limitată în Cisiordania ocupată, dar a existat un dezacord cu privire la acord.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că decizia cabinetului a fost susținută de Norvegia și SUA, care vor fi un garant pe care îl deține cadrul.
UPDATE ORA 12.00- Secretarul general al ONU condamnă Israelul pentru crimele „strigătoare” din Gaza
Secretarul general al ONU, António Guterres, a denunțat Israelul pentru uciderile „sfâșietoare” ale civililor palestinieni din Gaza, relatează Reuters.
„Operațiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri în masă și au ucis civili la o scară fără precedent în perioada mea de secretar general”, a spus Guterres la deschiderea unui summit al G77+China în capitala Ugandei, Kampala.
„Acest lucru este sfâșietor și total inacceptabil. Orientul Mijlociu este o cutie, trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni aprinderea conflictului în regiune.”
Comentariile sale vin după ce autoritățile sanitare din Gaza au declarat că atacurile israeliene au ucis peste 25.000 de palestinieni din 7 octombrie.
Guterres a adăugat că refuzul de a accepta soluția cu două state pentru israelieni și palestinieni este total inacceptabil, declarând că refuzul palestinienilor de dreptul la stat „ar prelungi la infinit un conflict care a devenit o amenințare majoră la adresa păcii și securității globale”.
UPDATE ORA 11.00- Numărul deceselor în Gaza ajunge la 25.105, spune Ministerul Sănătăţii
Un total de 25.105 palestinieni au fost uciși și 62.681 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza într-un comunicat.
Se estimează că 178 de palestinieni au fost uciși și 293 au fost răniți în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.
UPDATE ORA 10.00- Rachetele Royal Navy care au fost folosite pentru a doborî dronele Houthi în Marea Roșie vor fi modernizate, a declarat guvernul Regatului Unit.
Sistemul de apărare aeriană Sea Viper va obține rachete mai eficiente, cu un nou focos și o actualizare software care îi va permite să învingă amenințările cu rachete balistice, relatează media PA.
Acesta va ajuta la protejarea grupului Carrier Strike al Marinei și va permite urmărirea, țintirea și distrugerea unei varietăți de amenințări aeriene la mai mult de 70 de mile distanță.
Modernizarea de 405 milioane de lire sterline a fost acordată companiei de sisteme de rachete MBDA UK.
Contractele vor face din Sea Viper „cel mai capabil sistem naval de apărare aeriană dezvoltat vreodată pentru Marina Regală”, a spus guvernul, în timp ce atacurile Houthi asupra navelor care trec prin Marea Roșie continuă.
La primele ore ale zilei de 12 ianuarie, forțele armate din SUA și Marea Britanie au lansat o serie de lovituri militare în Yemen.
În urma loviturilor, 60 de ținte au fost lovite în 28 de locații deținute de Houthi din vestul Yemenului și au vizat depozite de muniții și sisteme de lansare, într-un efort de a limita capacitatea grupului rebel de a lansa alte atacuri.
O campanie Houthi care vizează transportul maritim în zona de sud a Mării Roșii, în sprijinul Hamas din Gaza, a început la mijlocul lunii octombrie, folosind rachete și drone proiectate în Iran.
Houthii, care au sprijinul Teheranului, spun că vizează nave legate de Israel, deși în practică nu a fost întotdeauna cazul.
UPDATE ORA 9.00- Șeful Hamas poartă discuții cu ministrul turc de externe
Șeful Hamas din Qatar, Ismail Haniyeh, a avut o întrevedere cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, au declarat pentru AFP surse diplomatice.
Sursele au spus că s-au întâlnit în Turcia sâmbătă, în primul contact oficial dintre cei doi de la un apel telefonic din 16 octombrie.
Una dintre surse a spus că principalele subiecte discutate au fost stabilirea unui încetare a focului „cât mai repede posibil” și eliberarea ostaticilor israelieni rămași deținuți de Hamas.
UPDATE ORA 8.00- AFP relatează că Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 165 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore – mai mult de dublu față de bilanțul de vineri.
Un corespondent AFP a raportat focuri de armă, lovituri aeriene și bombardamente de tancuri care au fost deosebit de grele în Khan Younis, principalul oraș din sudul Gazei.
Martorii au mai spus pentru AFP că bărci israeliene bombardau orașul Gaza și alte zone din nord duminică dimineața.
În Rafah, lângă granița cu Egiptul, cel puțin cinci persoane au fost ucise într-o lovitură care a lovit ceea ce Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că este o mașină civilă.
Armata israeliană a mai spus duminică că soldații săi au ucis 15 palestinieni înarmați în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza. Toate aceste afirmații nu au fost încă verificate independent.
UPDATE ORA 04:00 – Netanyahu spune că un control deplin al securității israeliene asupra întregului teritoriu la vest de Iordania este „contrar unui stat palestinian”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că dorința sa de a avea control de securitate asupra întregului teritoriu de la vest de Iordania este contrară existenței unui stat palestinian.
„Nu voi face niciun compromis în ceea ce privește controlul deplin al securității israeliene asupra întregului teritoriu aflat la vest de Iordania – iar acest lucru este contrar existenței unui stat palestinian”, a declarat Netanyahu într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
El nu a oferit alte detalii în postarea sa de un rând, care a venit la o zi după ce a avut o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden, care a inclus discuții pe această temă.
Postarea pe rețelele de socializare a lui Netanyahu face ecoul unei declarații făcute joi într-o conferință de presă în care a spus că Israelul „trebuie să controleze securitatea întregului teritoriu care se află la vest de râul Iordan”.
Într-o postare separată, ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, și-a reafirmat, de asemenea, respingerea unui stat palestinian.
„Eu neg un stat palestinian. Întotdeauna!” a declarat Ben Gvir pe X.
Știre inițială
Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că trupele au descoperit un tunel în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, unde Hamas ar fi ținut ostatici, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, într-o conferință de presă, conform CNN.
După ce trupele FDI s-au luptat și au ucis mai mulți luptători Hamas la intrare, au continuat să coboare în tunel, care conținea explozibili și uși rezistente la explozie, a declarat Hagari.
La aproximativ 20 de metri sub pământ, IDF susține că a găsit un spațiu central. Hagari a declarat că ostaticii care s-au întors între timp în Israel au spus că acesta este locul unde și-au petrecut majoritatea timpului.
Deși niciun ostatic nu se afla în tunel în timpul operațiunii FDI, Hagari a spus că au găsit dovezi ale prezenței lor, inclusiv un desen făcut de Emilia Aloni, în vârstă de 5 ani. FDI a publicat mai multe imagini despre care a spus că arată celulele subterane și desenele pe care le-au recuperat din interiorul tunelurilor.
Mai jos, ei au găsit cinci celule de închisoare, fiecare echipată cu o toaletă și o saltea. Hagari a declarat că IDF are dovezi că aproximativ 20 de ostatici au fost ținuți în tunel în diferite momente.
IDF a permis jurnaliștilor străini să aibă acces la tuneluri înainte ca acestea să fie distruse vineri, a declarat Hagari.
Citește și
- Oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult. Ce se întâmplă cu diferența de longevitate dintre bărbați și femei
- Unde călătorești în 2024? Cele mai rezervate destinații ale românilor sunt Italia, Spania sau Marea Britanie
- Limba română este printre cele mai frumoase din întreaga lume. Care ar fi cea mai dificilă