- Volodimir Zelenski pleacă acasă cu promisiunea fermă că Ucraina va face parte din NATO, cu o procedură de aderare simplificată, dar nu și cu un orizont de timp.
- SUA au venit cu o explicație a refuzului pentru care Ucraina nu a primit o data clară de aderare.
- Președinta parlamentului lituanian spune că țara sa a dorit un angajament mai puternic față de Ucraina decât cel care a fost realizat.
UPDATE. Biden vorbește acum despre Ucraina
Președintele american Joe Biden a ținut un discurs public la Universitatea din Vilnius, după summitul anual al NATO din Lituania.
Discursul președintelui american Biden după summitul NATO:
,,NATO a rămas unit în timpul războiului din Ucraina, în timp ce președintele Putin spera că războiul va distruge alianța. Putin a crezut că unitatea noastră se va clătina la primul test. A crezut că liderii democratici vor fi slabi. A crezut greșit.” , a spus presedintele SUA.
Președintele a insistat asupra faptului că unitatea alianței va rezista. ,,NATO este mai puternic, mai energizat și mai unit ca niciodată. ”
El spune că poporul ucrainean că: ,,Poporul ucrainean rămâne neînfrânt. Ideea că SUA ar putea prospera fără o Europă sigură nu este rezonabilă. Nu vom renunța. Vorbesc serios. Angajamentul nostru pentru Ucraina nu va slăbi. Vom lupta pentru libertate azi, mâine, oricât va fi nevoie. SUA a construit o coaliție de mai mult de 50 de națiuni pentru a se asigura că Ucraina se apără acum și va putea să o facă și pe viitor.”
,,Noi am avertizat lumea despre ce plănuia Putin. Nici măcar unii dintre ucraineni nu au crezut ce descoperise comunitatea noastră de informații. ” , a adugat Joe Biden.
În ceea ce privește Rusia, el spune că: ,,Suveranitate. Integritate teritorială. Aceștia sunt cei doi stâlpi ai relațiilor pașnice dintre țări. O țară nu poate confisca teritoriile vecinilor cu forța. Rusia ar putea încheia acest război mâine, retrăgându-și forțele din Ucraina. Recunoscând granițele internaționale și încetând atacurile. Atacurile inumane ale Rusiei în Ucraina. Din nefericire, Rusia nu a arătat până acum vreun interes într-o rezolvare diplomatică.” , a precizat președintele SUA.
Biden a continuat prin a lăuda angajamentul arătat de Lituania în susținerea Ucrainei.
,,În timpul acestui război oribil, lituanienii, împreună cu frații lor din țările baltice, au fost printre cei mai înverșunați campioni ai dreptului Ucrainei pentru un viitor pe care și-l alege singură. Unul liber.” , a declarat el.
Schimbările climatice au fost, de asemenea, un subiect central al summitului NATO – alături de Ucraina, China și Coreea de Nord. Așadar, nu este complet surprinzător că Biden a abordat acest subicet.
,,Alegerile pe care le facem acum vor modela direcția lumii în deceniile următoare. Vom stopa criza climatică înainte să fie prea târziu? Vom valorifica noile tehnologii pentru a face să avanseze libertatea sau o vom slăbi? Cum răspundem acestor întrebări esențiale va determina forma viitorului pe care îl vor avea copiii și nepoții noștri.”
Pe parcursul a două zile de summit în Lituania, liderii celor 31 de țări membre ale NATO au proiectat unitatea în sprijinul acordat Ucrainei în fața invaziei sângeroase a Rusiei, promițând un nou sprijin și o eventuală aderare a Kievului – chiar dacă nu au oferit nicio claritate cu privire la momentul și modul exact în care se va întâmpla acest lucru.
Alianța a creat un consiliu special pentru a oferi Ucrainei o voce egală cu cea a statelor membre NATO în probleme cheie legate de securitatea sa, iar națiunile care au fost cei mai importanți parteneri ai Ucrainei au oferit angajamente pentru asistență de securitate pe termen lung și mai multe arme pentru contraofensiva Kievului.
UPDATE. Securitatea la Marea Neagră: România și Bulgaria vor avea un comandament comun al forțelor speciale. Cu ce se întoarce Klaus Iohannis de la Vilnius
România și Bulgaria vor avea un comandament comun al forțelor speciale la Marea Neagră, care este deschis aliaților și partenerilor. La Summitul NATO de la Vilnius România a obținut și promisiunea că, dacă este nevoie, numărul trupelor aliate va putea crește și planuri pentru orice tip de amenințare la adresa țării.
,,Comunicatul Final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre. Totodată, menționează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securității, siguranței, stabilității și a libertății de navigație. Este prima dată când Marea Neagră, Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final al unui Summit. (…) transmite președinția, după summitul NATO de la Vilnius. Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente” , a transmis președinția la finalul summitului.
El a salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în România.
Spania este prima țară care a anunțat că își va consolida prezența pe flancul Estic, în Slovacia și România, dar nu a precizat cu câți militari. Armata spaniolă are din 2021 130 de militari care participă la operațiunile Alianței din România cu trupe din Armata Aeriană și Spațială, cu misiuni de supraveghere aeriană.
„Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici” , adaugă șeful statului.
Este primul pas și pentru întărirea industriei de apărare.
„Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim. Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. ”
Republica Moldova primește bani pentru consolidarea apărării
„În cadrul Summitului, am reafirmat necesitatea sprijinului consolidat al NATO pentru partenerii vulnerabili, în special pentru Republica Moldova. În acest sens, am pledat pentru susținerea financiară a pachetului de măsuri destinat Republicii Moldova, pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței. Am anunțat și o nouă contribuție financiară pentru Chișinău, pe care o vom transfera la Fondul Voluntar NATO dedicat acestui stat. Deciziile luate la Summit consemnează, așa cum a pledat România, un angajament sporit al NATO pentru întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.”
Preşedinţele precizează că a susţinut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspiraţiilor euroatlantice ale Ucrainei.
„Am participat astăzi la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO – Ucraina, la care a fost prezent și Președintele Zelenski. Am discutat extins situația de securitate și perspectivele de integrare ale Ucrainei. Acest nou Consiliu va facilita apropierea de NATO și va permite consultări extinse ca parteneri egali. Președintele precizează că a susținut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei. Dincolo de consolidarea contribuției financiare pentru proiecte de cooperare ale NATO cu acest stat, am subliniat că vom continua să instruim militari ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.” , mai transmite președinția.
UPDATE
Zelenski a discutat cu președintele Consiliului European, Charles Michel, posibilitatea deschiderii negocierilor privind aderarea la UE la sfârșitul acestui an.
UPDATE. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă după război
Jens Stoltenberg a vorbit după ce a prezidat reuniunea inaugurală a noului Consiliu NATO-Ucraina.
El a reiterat că decizia de a elimina barierele în calea aderării Ucrainei la NATO trimite un ,,mesaj clar, puternic și unitar” din partea summitului.
De asemenea, Stoltenberg a salutat noul pachet de sprijin pentru securitate convenit astăzi de țările G7.
El a declarat că NATO trebuie să se asigure că va avea ,,aranjamente credibile” pentru securitatea Ucrainei atunci când războiul se va încheia, astfel încât ,,istoria să nu se repete”.
De asemenea, șeful NATO s-a întâlnit astăzi cu liderii Australiei, Japoniei, Noii Zeelande și Coreei de Sud, alături de delegați ai UE.
,,NATO este o alianță regională, dar ne confruntăm cu provocări globale”, a spus el.
,,Ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru Indo-Pacific, ceea ce se întâmplă acolo contează pentru America de Nord și Europa.”
Stoltenberg a declarat că NATO este acum ,,mai unită ca niciodată” și este puternică ,,pentru oamenii noștri și valorile noastre”.
El și-a încheiat scurtul discurs mulțumindu-i președintelui lituanian și ,,oamenilor din Vilnius” , înainte de a răspunde la întrebările reporterilor.
UPDATE. Biden: Ucraina, o forță a stabilității în regiune
În comentariile făcute alături de Zelenski și de președintele japonez Fumio Kishida, președintele american Joe Biden a declarat că „nu așteptăm” ca procesul de aderare la NATO să-și urmeze cursul pentru garanta angajamente de securitate pe termen lung față de Ucraina, relatează CNN.
,,Asta dă startul unui proces prin care fiecare dintre națiunile noastre și oricare altă națiune care dorește să participe va negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung cu și pentru Ucraina. Vom ajuta Ucraina să-și clădească o apărare puternică și capabilă pe uscat, în aer și pe mare… Aceasta va fi o forță de stabilitate în regiune și va descuraja împotriva oricărei și tuturor amenințărilor” , a declarat Biden, care a spus că SUA va ajuta Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” .
UPDATE
Joe Biden și Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă comune la finalul summitului de la Vilnius.
Biden:
- Toți aliații au fost de acord că viitorul Ucrainei este în NATO. Vom oferi securitatea Ucrainei
- G7 lansează o declarație comună pentru securitatea Ucrainei
- Am adoptat o declarație care arată angajamentele puternice pentru Ucraina
Zelenski:
- Concluziile summitului arată garanții de securitate pentru Ucraina, aflată în drum spre NATO
- Delegația ucraineană se întoarce cu o mare victorie din punct de vedere al securității.
UPDATE Ucraina cere condiții clare pentru aderarea la NATO. Zelenski: Le percepem exact ca fiind condiții sigure. Înțelegem că Ucraina nu poate deveni membră a NATO cât timp războiul continuă
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că majoritatea poporului ucrainean ,,așteaptă detalii” cu privire la condițiile pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a adera la NATO, afirmând că în prezent le percepe ca fiind condiții de securitate.
,,Aș dori, de asemenea, să vă atrag atenția asupra formulării privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a primi o invitație la NATO. Majoritatea absolută a poporului nostru așteaptă detalii despre aceste condiții. Noi le percepem ca fiind condiții de securitate. Înțelegem că Ucraina nu poate deveni membră a NATO cât timp războiul este în desfășurare. Dar atunci va fi forța noastră comună când Ucraina se va alătura Alianței. ” a sris Zelenski pe Twitter.
De asemenea, el a declarat că Consiliul NATO-Ucraina oferă Ucrainei certitudinea instituțională de care are nevoie și a mulțumit alianței pentru garanțiile de securitate și pentru renunțarea la cerința unui plan de acțiune pentru aderare.
UPDATE. Consilierul pentru securitate națională al SUA: Aderarea Ucrainei la NATO acum „ar însemna război cu Rusia”
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru CNN că aderarea Ucrainei la NATO acum „ar însemna război cu Rusia”, în timpul unei runde de presă în care și-a exprimat sprijinul pentru prudența alianței.
Vorbind pentru MSNBC, Sullivan a declarat că președintele american Joe Biden va fi „direct” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urmează să se întâlnească astăzi.
Marți, Zelenski a declarat că are încredere, dar nu și încredere în deciziile NATO și a spus că a nu oferi Ucrainei statutul de membru al alianței ar fi „absurd”. Sullivan a adăugat că Biden îi va oferi lui Zelenski raționamentul pentru decizia NATO privind aderarea Ucrainei.
UPDATE. Zelenski încheie conferința de presă cu apărarea utilizării munițiilor cu dispersie
Întrebat despre decizia SUA de a furniza Ucrainei bombele cu dispersie controversate, Zelenski îi mulțumește președintelui Joe Biden și Congresului pentru că au fost de acord să le livreze.
El spune că înțelege că oamenii au un punct de vedere diferit cu privire la utilizarea munițiilor, care sunt interzise de peste 120 de țări – inclusiv de mulți aliați ai NATO. Zelenski adaugă că oamenii ar trebui să privească această mișcare „dintr-o poziție de corectitudine”, menționând că Rusia a desfășurat „în mod constant” explozibilii distructivi pe teritoriul Ucrainei de la invazia de anul trecut.
Nici SUA, nici Rusia și nici Ucraina nu sunt semnatare ale convenției internaționale care interzice utilizarea munițiilor cu dispersie, care distribuie un număr mare de mici bombe de la o rachetă, o rachetă sau un obuz de artilerie care le împrăștie în zbor pe o suprafață mare.
UPDATE. Președinta parlamentului lituanian spune că țara sa a dorit un angajament mai puternic față de Ucraina decât cel care a fost realizat
Președinta parlamentului lituanian a declarat că țara sa – care găzduiește summitul NATO – a dorit un angajament mai puternic față de Ucraina decât cel care a fost realizat.
Președintele Ucrainei, Zelenski, a criticat NATO pentru ceea ce el consideră a fi întârzieri în stabilirea calendarului de aderare a Ucrainei.
Viktorija Cmilyte-Nielsen a declarat pentru BBC că împărtășește unele dintre frustrările lui Zelenski. „Cred că este corect să spunem că am sperat mai mult, am sperat la o formulare mai puternică, la un angajament puternic”, a spus ea.
UPDATE. Zelenski „înțelege cu adevărat” că aliații trimit un „semnal tactic” cu arme, garanții de securitate și un angajament de aderare
Zelenski spune că „înțelege cu adevărat” că aliații trimit un „semnal tactic” cu arme, garanții de securitate și un angajament de aderare, iar acest lucru ar trebui privit ca o „motivație pentru societatea ucraineană”.
„A fost un moment important”, adaugă el, spunând că trimite un „semnal puternic Rusiei” că Ucraina va fi un stat independent.” Vorbind cu reporterii, Volodimir Zelenski spune: „Înțelegem clar că partenerii ne ajută… și acesta este un moment de supraviețuire… și înțelegem că unii se tem să vorbească acum despre aderarea noastră, deoarece nimeni nu dorește să aibă un război mondial, ceea ce este logic.”
UPDATE. Jens Stoltenberg: „Am convenit asupra unui pachet în trei părți care aduce Ucraina mai aproape de NATO”
Jens Stoltenberg a spus: „Un program multiplu de asistență practică, înființarea unui nou consiliu NATO-Ucraina și reafirmarea faptului că Ucraina va deveni membră a NATO și eliminarea cerinței privind planul de acțiune pentru aderare.”
În ceea ce privește aderarea țării, el a spus că alianța va lansa o invitație de aderare „atunci când aliații vor fi de acord, când vor fi îndeplinite condițiile. Știm că SUA și Germania s-au arătat cele mai reticente în ceea ce privește accelerarea aderării în timp ce conflictul continuă.
UPDATE. Rishi Sunak și Volodimir Zelenski au avut o întâlnire la summitul NATO
Premierul britanic, Rishi Sunak, și Volodimir Zelenski au avut o întâlnire la summitul NATO, a confirmat președintele Ucrainei. Acesta a postat pe Telegram pentru a spune:
„Întâlnire cu Rishi Sunak. A treia întâlnire și al treilea succes pentru Ucraina la summitul de astăzi. Apărare, politică, securitatea noastră comună. Am mulțumit pentru arme, în special arme cu rază lungă de acțiune și sprijin puternic pentru Ucraina pe drumul spre NATO. Și pregătim garanții de securitate pentru Ucraina pe drumul spre NATO. O întâlnire foarte bună!”
UPDATE. Volodimir Zelenski poartă discuții cu Olaf Scholz
Volodimir Zelenski a postat pe rețelele de socializare pentru a spune că a început o întâlnire cu cancelarul german, Olaf Scholz. Președintele Ucrainei a declarat: „Dialogul va fi semnificativ, ca întotdeauna. Ne așteptăm la vești bune în ceea ce privește protecția vieților ucrainenilor și apărarea noastră”.
UPDATE. Tîlvăr: Securitate din regiunea Mării Negre trebuie să rămână o preocupare constantă în NATO
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr spune că NATO acţionează în mod concret pentru consolidarea posturii colective de descurajare şi apărare şi creşterea prezenţei aliate pe flancul estic, inclusiv în România. Ministrul a transmis că adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privinţa modului de abordare a apărării colective în NATO.
ȘTIREA INIȚTIALĂ
Ucraina nu a primit ce își dorea la Vilnius. Volodimir Zelenski pleacă acasă cu promisiunea fermă că Ucraina va face parte din NATO, cu o procedură de aderare simplificată, dar nu și cu un orizont de timp. Când va realiza reformele necesare, asta i-au promis cei 31 de lideri ai Alianței, care vor evalua în fiecare an dacă Ucraina a fost un elev bun.
A primit în schimb promisiunea unor noi ajutoare militare din SUA, din Germania, din Franța, iar perspectiva de a obține atât de doritele avioane F-16 începe să prindă contur. Antrenamentul piloților va începe în august în Danemarca și va continua în România. Nicio țară însă nu s-a angajat însă încă să trimită avioanele.
SUA au venit cu o explicație a refuzului pentru care Ucraina nu a primit o data clară de aderare. „Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia. Sunt o serie de reforme pe care Ucraina trebuie să le aplice – bună-guvernare, stat de drept, reforme politice. Noi înţelegem că este dificil să fie aplicate aceste reforme în timpul unui război”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
De la Berlin, veștile sunt și mai proaste. Germania nu este de acord cu integrarea automată a Ucrainei nici după încheierea războiului, au declarat oficiali germani sub protecția anonimatului. Suedia pleacă de Vilnius cu promisiunea că va fi cel de-al 32-lea membru al NATO mai repede, Turcia a cedat presiunilor internaționale, Ungaria a transmis și ea că mai este vorba doar despre „o chestiune tehnică”.
Volodimir Zelenski se alătură marți liderilor NATO pentru sesiunea inaugural a Consiliului NATO-Ucraina, organismal special creat pentru a îmbunătăți relațiile dintre Kiev și alianța militară transatlantică. Separat, va avea și o întâlnire cu Joe Biden.
Citește și: