• Parisul ar putea disloca 20.000 de soldați în 30 de zile, asigură generalul P. Schill.
  • Scenariul nr.1: Franța ar urma să înființeze fabrici de arme în Ucraina.
  • Scenariul nr.2: Soldații antrenează și operează anumite echipamente.
  • Scenariul nr.3: Franța desfășoară soldați pentru a asigura securitatea Odessei.
  • Scenariul nr. 4: Franța ar desfășura trupe pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni.
  • Scenariul nr. 5: Trupele franceze luptă cu armata rusă alături de ucraineni.

„Datoria noastră este să ne pregătim pentru toate scenariile”, spune Emmanuel Macron. „Nimic nu trebuie exclus” atunci când vorbim despre războiul din Ucraina. Deocamdată, doar 10 state
europene îl urmează pe președintele francez în această ipoteză, dar la Paris se lucrează deja pe 5 scenarii posibile.

Pare din ce în ce mai probabil că într-un fel sau altul vom intra în coliziune cu Rusia. Toate statele majore au datoria să facă scenarii, cel francez cu atât mai mult. Cât de reală este existența acestor scenarii?


Există aceste scenarii și ar fi o prostie să nu le faci, spune Macron. Dacă ar fi trimise trupe, Președintele Republicii, în calitate de șef al Forțelor Armate, poate da ordinul și trebuie doar să informeze Parlamentul „cel târziu la trei zile de la începerea intervenției” . Emmanuel Macron ar avea așadar legitimitate constituțională pentru un astfel de dispozitiv

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI


Parisul ar putea disloca 20.000 de soldați în 30 de zile, asigură Șeful Statului Major al Armatei, generalul Pierre Schill. Scenarii publicate de LE Figaro sunt fictive, dar plauzibile. Ele se bazează pe precedente sau declarații ministeriale.

Ce spun aceste scenarii și până unde poate merge implicarea Franței?


Scenariul nr.1: Franța înființează fabrici în Ucraina


În acest prim scenariu, Franța ar urma să înființeze fabrici de arme, atât pentru producție, cât și pentru întreținere în stare operațională, în Ucraina. Atât britanicii cât și germanii și francezii au semnat déjà contracte în acest sens.


Scenariul nr.2: Soldații deminează, antrenează și folosesc anumite echipamente


Ministrul Sebastien Lecornu a evocat o prezență franceză în Ucraina care nu poate fi calificată drept cobeligeranță : eliminarea minelor, antrenarea soldaților ucraineni pe propriul lor pământ”. Armata a antrenat deja 10.000 de ucrainieni în Franța.
Iar dacă echipamentele deja livrate au nevoie de asistență tehnică, este probabil că formatorii să fie deja la fața locului” .


Scenariul 3: Protejarea Odessei


„Oricum, în anul care vine, va trebui să trimit băieți la Odesa”, ar fi spus Emmanuel Macron, potrivit Le Monde . Șeful statului se teme de o creștere a prețurilor cerealelor și de o extindere a conflictului spre Moldova în cazul căderii Odessei. Porturile din Odessa permit exportul de cereale, esențial pentru a evita o foamete globală.
În acest scenariu, armata franceză ar desfășura soldați pentru a asigura securitatea terestră și aeriană a Odessei. Franța ar putea „desfășura o prezență antiaeriană, ca de exemplu sistemul Mamba”.


Scenariul nr.4: Armata franceză creează o zonă de protecție


Franța ar desfășura trupe pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni. „Ne putem imagina că ar merge în zonele eliberate, precum granița cu Belarus, Herson sau Harkov. Acest lucru ar trimite rușilor un semnal pentru a-i descuraja să meargă înainte. De asemenea, ar putea proteja zonele civile, vizate în mod regulat de armata rusă ”, explică Nicolas Tenzer, profesor la Sciences Po Paris.


Scenariul nr. 5: Confruntarea în tranșee


Acest scenariu, cel mai improbabil, ar vedea trupele franceze luptând cu armata rusă alături de ucraineni.
„Costul politic ar fi semnificativ. Președintele ar fi obligat politic să ceară votul parlamentar.
Franța, dacă s-ar angaja într-o astfel de operațiune, ar trebui, așadar, să găsească sprijin din partea aliaților săi. Deocamdată nu sunt decât 10. Ea este anvizajata însă doar în cazul prăbușirii frontului ucrainian.

Citește și