• Tehnologia va fi folosită în timpul JO 2024.
  • Detractorii sistemului denunță intruziunea în viață personală.
  • Creatorii sistemului spun că fețele nu pot fi recunoscute.

Supravegherea video algoritmică (VSA) va fi testată în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, cu scopul de a îmbunătăți securitatea. Tehnologia trebuie să permită identificarea focarelor de incendiu, mișcărilor mulțimii, obiectelor abandonate, prezenței unui vehicul sau a unei persoane într-o zonă interzisă.

Aceste camere „augmentate” echipate cu software de analiză a imaginii „sunt menite să detecteze evenimente predeterminate în timp real”, conform definiției adoptate de Parlament. Acest text autorizează utilizarea supravegherii video algoritmice (VSA) în opt situații, pe care le-ai citat și tu, pentru a alerta pompierii, poliția sau jandarmii.

Dar implementarea acestui instrument este puternic criticată de asociațiile pentru apărarea libertățile individuale, care consideră că „deschide calea” către tehnologii „din ce mai intruzive” precum „recunoașterea facială”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cât de real este acest risc?

Ministrul de Interne dă asigurări că nici una dintre soluțiile propuse de cele patru companii selectate de Stat nu permite recunoașterea facială. Iar evenimentele care necesită utilizarea supravegherii video algoritmice vor face obiectul unui decret prefectoral prin care se precizează „temporalitatea, locația și motivele”, subliniază Beauvau.

Cum funcționează supravegherea VSA?

Pe ecranul computerului său, „Operatorul programului selectează vehicule care nu ar trebui să fie în această zonă, apoi setează un „prag de declanșare” de 20 de secunde dincolo de care este transmisă o alertă pentru a „atrage atenția operatorului asupra unui eveniment”.

Software-ul „nu analizează fețele, nu citește plăcuțele de înmatriculare, nu folosește metode de identificare, va decupa doar obiecte precum sistemele de umbră chinezești”, ne asigură creatorii săi.
Testele de configurare software au avut loc în martie în timpul a două concerte ale grupului Depeche Mode la Paris. Alte operațiuni de același tip pe căile ferate și în transportul parizian fuseseră anunțate de ministerul de Interne.

Citește și