• Deficitul estimat pe 2020 este de 96 de miliarde de lei
  • În aprilie, ministrul Cîțu estima un deficit cu 24 de miliarde mai mic
  • PIB România va scădea cu 4,2%, față de minus 1,9% estimat în aprilie
  • Comisia Europeană estimează că România va înregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta

UPDATE 21:30. Comisia Europeană estimează că România va înregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, semnificativ mai mare decât cel anunțat azi de ministrul Cîțu la rectificare. Anticipează, de asemenea, o scădere economică mai mare pentru acest an și o revenire mai slabă pentru 2021.

Totodată, Comisia recomandă analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, între care și România, care au înregistrat deficite excesive încă din februarie 2020.

Comisia Europeană estimează în prognoza de toamnă că țara noastră va înregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astăzi de Ministerul de Finanțelor (9,1% din PIB), diferența fiind de peste 2 miliarde de euro. Totodată, Comisia prognozează că economia românească se va contracta anul acest cu 5,2%, urmând ca anul viitoare să crească cu 3,3%.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Ministrul Cîțu, omul care ține în mână banii țării, și-a luat inima în dinți și ne-a anunțat azi că România este într-o prăpastie financiară. Până azi, Cîțu tuna și fulgera pe facebook, anunțând succese numai de el văzute. Brusc, a pus azi 24 miliarde de lei în plus la deficitul pe 2020.

În aprilie Cîțu a anunțat un deficit de 72,5 miliarde de lei, 6,7% din PIB. Cîțu spunea atunci că produsul intern brut va scadea cu 1,9% în 2020. De la mare distanță de România, Fondul Monetar Internațional anunța o scădere a economiei mult mai mare, de 5%.

Cu o luna înainte de finalul anului și la 7 luni de când finanțiștii care se pricep i-au spus, incepe si Citu sa inteleaga cifrele reale ale dezastrului. Deficitul ajunge la 96 de miliarde iar scăderea economică recunoscută de Cățu este de 4,2%. În 7 luni, Cîțu a mărit deficitul recunoscut cu 26 de miliarde de lei.