• China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani, cu volume care au depășit 245 de miliarde de euro în 2021.
  • Lui Scholz i s-a cerut să facă presiuni asupra Chinei în ceea ce privește drepturile omului și deschiderea piețelor sale.
  • Xi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la Ucraina președintelui rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din septembrie.

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit vineri în China pentru o vizită de o zi. Acesta este primul lider al G7 care efectuează o vizită de la începutul COVID-19. Președintele Xi Jinping și-a consolidat puterea cu un al treilea mandat de secretar general al Partidului Comunist.

Coaliția de guvernare a lui Scholz solicită o regândire a politicii germane față de China. Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la dependența Berlinului de China ca putere economică globală. Un sondaj realizat de postul de televiziune ARD a arătat că unul din doi germani ar dori ca Germania să fie mai independentă de China. Rezultatele au fost publicate joi.

China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani, cu volume care au depășit 245 de miliarde de euro în 2021. În timpul călătoriei lui Scholz, în cadrul căreia Xi și Li Keqiang se vor întâlni, este posibil ca cancelarul german să discute despre războiul Rusiei din Ucraina. Această discuție ar putea ajuta China să convingă Rusia să oprească ostilitățile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De asemenea, lui Scholz i s-a cerut să facă presiuni asupra Chinei în ceea ce privește drepturile omului și deschiderea piețelor sale. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă vizita va duce la vreo schimbare semnificativă.

Dacă Scholz crede că va determina China să critice public, în orice mod, războaiele și amenințările Rusiei la adresa Europei, nu ar fi surprins”, a declarat pentru Reuters Shi Yinhong, profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

China a fost atentă de la invazia Rusiei. Ea critică sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dar nu susține și nu ajută Moscova în campania sa militară. Cu toate acestea, Xi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la Ucraina președintelui rus Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor din septembrie.