• Lumea este aproape de o epidemie de Parkinson, spun unii specialiști
  • Factorul declanșator este o substanță comună, care se folosește în general pentru curățarea obiectelor de uz casnic
  • Legătura dintre această substanță și gravele probleme de sănătate a fost descoperită în cazul unor muncitori care au fost expuși la TCE la locul de muncă
  • TCE este o substanță cancerigenă, care poate provoca mai multe tipuri de cancer

Cercetătorii emit un semnal de alarmă și spun că lumea este aproape de o epidemie de Parkinson. Noul factor de risc care ar putea duce la declanșarea unei epidemii este o substanță comună, care se folosește în general pentru curățarea obiectelor de uz casnic, potrivit The Guardian.

Dr. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, precizează că omenirea se va confrunta curând cu o epidemie de Parkinson, această boală fiind deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume.

Potrivit studiilor, doar în SUA, numărul persoanelor care suferă de această boală a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, și „credem că în următorii 25 de ani se va dubla”, spun cercetătorii.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Specialiștii consideră că unul dintre factorii declanșatori este expunerea la tricloretilenă (TCE), o substanță des întâlnită în produsele de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pantofi și produsele de curățat covoare.

Legătua dintre această substanță și gravele probleme de sănătate a fost descoperită în cazul unor muncitori care au fost expuși la TCE, la locul de muncă. Conform unui studiu, realizat în 2008, TCE a reprezentat un factor de risc pentru Parkinson. Aceste date au fost corelate unei alte cercetări realizate în 2011, care a adus dovezi suplimentare, constatând o „o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Când pot apărea primele semne ale bolii

TCE este o substanță cancerigenă, care poate provoca mai multe tipuri de cancer. Legătura dintre TCE și Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea deoarece primele semnale ale bolii pot apărea chiar și la zece ani de la expunere.

Nu există o corelație între durata perioadei de expunere și apaiția primelor simprome, astfel încât unele persoane se pot îmbolnăvi rapid, altele pot trăi sau lucra în locuri contaminate cu această substanță o mare parte din viață înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Cu toate că TCE este interzisă în mai multe țări din UE, SUA nu au impus restricții în acest sens, contaminând apa, solul și aerul în zonele industriale. Oamenii de știință sunt de părere că TCE este prezentă în mai bine de 30% din apele subterane din SUA.

Acest subiect a fost dezbătut de mai mulți cercetăori, iar părerile sunt împărțite. Unii specialiști nu sunt de părere că apa potabilă este suficient de contaminată pentru a produce boli, însă dr. Ray Dorsey îi contrazice. „Numeroase studii dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz, de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,” spune specialistul.

Chiar dacă folosirea dispozitivelor de filtrare poate ajuta la reducerea TCE din apa potabilă, problema folosirii apei pentru baie, dar și inhalarea vaporilor din apele subterane și din solul toxic, nu sunt chiat atât de ușor de evitat.