• Conturile afiliate statelor autoritare vor ca miliardarul tehnologic să le redea vocea.
  • Elon Musk are câţiva super fani noi: Rusia, China şi Statul Islamic.
  • Până acum, cererile lor au căzut în urechi surde.

Conturile afiliate statelor autoritare vor ca miliardarul tehnologic să le redea vocea. Elon Musk are câţiva super fani noi: Rusia, China şi Statul Islamic. 

După ce cel mai bogat om din lume a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari luna trecută, oficiali şi jurnalişti legaţi de Rusia şi China – şi chiar unii jihadişti – l-au îndemnat să ridice restricţiile privind utilizarea platformei.

Până acum, cererile lor au căzut în urechi surde. Însă solicitările repetate – inclusiv din partea unor personalităţi importante precum Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei – fac parte din eforturile acestor persoane de a folosi preluarea lui Musk ca o şansă de a reveni pe Twitter.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Grupurile de extremă dreaptă din Occident au anunţat deja proprietatea lui Musk ca un semnal că pot posta online conţinut plin de ură şi potenţial ilegal, cu puţină sau deloc rezistenţă.

POLITICO 

Ei fac acest lucru pentru a se ridica acum, când comunitatea de dreapta pune presiune asupra lui Musk” , a declarat Felix Kartte, consilier senior la Reset, un grup de lobby pentru responsabilitatea tehnologiei. „Ei îl împing pentru că toţi ceilalţi îl împing şi pe Musk” .

Twitter nu comentează

Un reprezentant al Twitter nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Compania a declarat anterior că politicile sale cu privire la conţinutul de ură online nu s-au schimbat de la preluarea lui Musk.

Presiunea este un test timpuriu crucial al dorinţei lui Musk de a controla noua sa platformă. Temerile cresc deja că, sub conducerea sa, Twitter ar putea fi remodelat pentru a face din el un loc mai toxic pentru dezbateri politice  –  şi, potenţial, chiar să incite o creştere a extremismului violent sau a interferenţelor străine în democraţiile occidentale.

Revenirea interesului din conturile susţinute de stat şi jihadiste vine pe măsură ce Twitter trece printr-o schimbare fundamentală sub Musk. Miliardarul născut în Africa de Sud a concediat vineri jumătate din angajaţii companiei, inclusiv mulţi în funcţii de politică publică şi moderare a conţinutului.

După ce forţele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancţiuni care interziceau conţinutul de la RT şi Sputnik din Rusia, o mişcare care a forţat Twitter să adopte propriile restricţii, pe care le-a extins dincolo de graniţele blocului de 27 de ţări. Acum, personalităţi de rang înalt de la RT – şi oficialii de la Kremlin – cer lui Musk să ridice aceste măsuri.

Margarita Simonyan, redactorul-şef al RT şi alţi jurnalişti proeminenţi din RT, i-au trimis mesaje lui Musk în zilele înainte şi după achiziţie pentru a-l îndemna să pună capăt aşa-ziselor interdicţii în umbră împotriva organizaţiei lor de ştiri afiliate statului. Aceste restricţii includ conţinutul RT care nu apare atunci când oamenii caută pe Twitter.

Elon  @elonmusk , din moment ce sunteţi cu toţii pentru libertatea de exprimare, poate să dezbanzi conturile RT şi Sputnik şi să-mi elimini interdicţia în umbră şi pe mine?” Simonyan a scris pe Twitter .

George Galloway, un fost politician britanic, care acum găzduieşte o emisiune pe RT,  i-a cerut lui Musk  să elimine eticheta „Presă afiliată statului Rusiei” care fusese pusă în contul său.

Conturile chineze au sarit si ele pe val

În timp ce Beijingul blochează Twitter pentru publicul său intern, oficialii ţării şi mass-media de stat au folosit în mod repetat platforma pentru a răspândi propagandă şi pentru a ataca alţi utilizatori care critică Partidul Comunist Chinez.

În august 2020, Twitter a început să eticheteze aceste conturi ca fiind afiliate la stat şi, de atunci, a existat o scădere semnificativă a angajării, inclusiv aprecieri şi distribuiri, a acestor conturi,  potrivit  unei analize a China Media Project, un grup de cercetare de la Universitatea din Hong Kong.

De când Musk a cumpărat Twitter, oficialii chinezi şi jurnaliştii susţinuţi de stat l-au îndemnat să trăiască după credinţele sale despre libertatea de exprimare. El trebuie să „elimine toate acele politici discriminatorii macarthyste” pentru conturile chineze, potrivit unei postări pe Twitter a lui Chen Weihua, şeful biroului european al ziarului de stat China Daily.

Puteţi, vă rog, să eliberaţi avertismentul presei chineze pentru a ne oferi o experienţă mai bună şi plăcută? Vă mulţumim” ,  a adăugat  Zhang Heqing, un oficial al ambasadei chineze în Pakistan, ca răspuns lui Musk, când  a spus că Twitter va deveni  un bastion pentru libertatea de exprimare.

Susţinătorii ISIS, eforturi pentru a reveni pe platformă

Nu sunt doar guverne autoritare. Susţinătorii Statului Islamic fac, de asemenea, eforturi pentru a reveni pe platformă.

În cadrul comunităţilor jihadiste online, preluarea Twitter de către Musk a fost salutată ca o oportunitate de a reveni.

Înainte de 2015, conturi legate de Statul Islamic au fost postate fără discernământ, inclusiv videoclipuri şi imagini cu decapitari şi alte acte de violenţă. În ultimii şapte ani, instrumentele de moderare a conţinutului de pe Twitter au forţat o astfel de activitate să treacă în subteran.

Cu toate acestea, numărul de conturi afiliate Statului Islamic pe Twitter  a înregistrat o creştere bruscă , comparativ cu perioada anterioară de 11 zile înainte de achiziţionarea lui Musk pe 27 octombrie. Activitatea include conturi care susţin jihadiştii, asemănând reprimarea globală cu care se confruntă cu declaraţiile lui Musk că atât stânga cât şi dreapta politicii îl atacă.

În ultima săptămână, utilizatorii de Twitter care au legătură cu Statul Islamic au ţinut şi aşa-numitele spaţii Twitter, sau conversaţii vocale online, cu cel puţin una dintre sesiuni numită „Califatul Islamic rămâne şi se extinde” .

Yoel Roth, şeful de securitate şi integritate al Twitter, a  declarat  că politicile companiei faţă de conţinutul instigator la ură şi aşa-zişii troli online nu s-au schimbat de la preluarea lui Musk. „Capacităţile de bază de moderare” ale Twitter nu au fost îngreunate de recentele disponibilizări, în care aproximativ 15% din echipa globală de încredere şi siguranţă a Twitter a fost concediată, a adăugat Roth.

Nu toată lumea este convinsă. „Prin schimbarea gărzii, se pare că conturile Statului Islamic au devenit mai nesăbuite” , potrivit Moustafa Ayad, director executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu şi Asia la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank care urmăreşte extremismul online. „Dacă îi faci pe alţii să simtă că grupul s-a întors, în cele din urmă creează un sentiment de uşurare sau că este în regulă să postezi din nou ca Stat Islamic. ”