• Anul trecut, emisiile de CO2 legate de energie au ajuns 37,4 miliarde de tone metrice.
  • Reprezintă o creştere de 410 milioane de tone.
  • Un factor important care a contribuit la gradul de creştere a emisiilor de anul trecut a fost seceta extremă.

Emisiile globale de CO2 au crescut cu 1,1% în 2023, ajungând la un nivel record. Cauza e, în principal, producţia scăzută de energie hidroelectrică provocată de secetă. De asemenea, o explicaţie este dată de creşterea Chinei, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

Anul trecut, emisiile de CO2 legate de energie au ajuns 37,4 miliarde de tone metrice. Reprezintă o creştere de 410 milioane de tone, în scădere faţă de creşterea de 490 de milioane în anul precedent, relatează Bloomberg.

Un factor important care a contribuit la gradul de creştere a emisiilor de anul trecut a fost seceta extremă, care a redus capacitatea de producţie hidroenergetică în ţări precum China şi SUA.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Schimbările climatice vor face ca secetele să devină mai frecvente şi mai severe, subminând fiabilitatea uneia dintre cele mai mari surse de energie regenerabilă din lume.

Cu toate acestea, surse precum energia eoliană, solară şi nucleară contribuie la reducerea utilizării combustibililor fosili.

Fără tehnologiile de energie curată, creşterea globală a emisiilor de CO2 în ultimii cinci ani ar fi fost de trei ori mai mare”, a declarat AIE.

Citește și