• Nici o cantitate sigură de poluare microscopice a aerului, cunoscută sub numele de PM2.5, nu este inofensivă pentru sănătatea inimii și plămânilor, arată cercetări recente în SUA.
  • Expunerea la niveluri medii de PM2.5, chiar și sub limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), crește semnificativ riscul de spitalizare pentru boli cardiovasculare și respiratorii.
  • Guvernele din întreaga lume nu țin pasul cu acest pericol cunoscut, cu reglementări care permit în continuare riscuri dăunătoare pentru sănătatea publică.

Poluarea aerului înnegurat de fumul emis de mașini, camioane și fabrici provoacă daune extinse inimilor și plămânilor oamenilor chiar și la cele mai mici niveluri de expunere, iar reglementările guvernamentale încă permit în mod obișnuit riscuri periculoase pentru sănătatea publică, au descoperit două studii majore recente.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Potrivit cercetătorilor americani, nu există o cantitate sigură de o formă microscopică de poluare aeriană cunoscută sub numele de PM2.5, constând în particule minuscule de fum cu dimensiuni mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, pentru sănătatea inimii și plămânilor, cu chiar și cantități mici care cresc riscul de probleme potențial grave. Într-unul dintre studii, o analiză a 60 de milioane de oameni din SUA în vârstă de 65 de ani și peste, în perioada 2000-2016, a arătat că există un risc crescut de spitalizare pentru șapte tipuri majore de boli cardiovasculare atunci când sunt expuși la nivelurile medii de PM2.5 găsite în SUA. 

Nivelul crescut de risc este semnificativ, cu cantitatea medie de poluare în SUA, determinând creșterea riscului de internare în spital cu 29%, sau aproape o treime, comparativ cu nivelul recomandat de calitate a aerului emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dar chiar și nivelul recomandat de către OMS nu este sigur, a arătat al doilea studiu, cu o creștere semnificativă a vizitelor la spital pentru boli cardiovasculare și respiratorii, precum și vizite de urgență pentru probleme respiratorii, atunci când expunerea la PM2.5 pe termen scurt a fost sub limita OMS. 

„Vedem o multitudine de efecte ale acestei poluări, de la boala pulmonară obstructivă cronică la astm, și afectează oamenii la niveluri foarte scăzute”, a spus Gregory Wellenius, un om de știință de mediu la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Boston și co-autor al celui de-al doilea articol. „Aceasta îi afectează pe toți, nu doar pe copii și vârstnici. Este la fiecare vârstă.”

Citește și