• Primele imagini ale epavei de la sol nu sunt concludente.
  • O înregistrare video arată ultimele secunde ale avionului în timp ce se îndreaptă spre pământ înainte de a izbucni o mare minge de foc.
  • Comandamentul militar ucrainean a declarat că a considerat avioanele militare rusești care se apropiau de Belgorod ca fiind ținte legitime.

Încă nu este clar de ce s-a prăbușit miercuri un avion de transport militar rusesc în regiunea Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, fie că a fost doborât de o rachetă, fie că a suferit o defecțiune tehnică catastrofală. Însă toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise, potrivit autorităților ruse, scrie CNN.

Primele imagini ale epavei de la sol nu sunt concludente; o înregistrare video arată ultimele secunde ale avionului în timp ce se îndreaptă spre pământ înainte de a izbucni o mare minge de foc.

Autoritățile ruse au susținut că rachetele ucrainene au fost responsabile – și că acestea au ucis 65 de prizonieri de război proprii, alături de șase membri ai echipajului și trei membri ai personalului rus, care se aflau la bordul avionului Ilyushin Il-76.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul a fost distrus de un sistem de rachete antiaeriene desfășurat în zona Liptsy din regiunea ucraineană Harkov, la aproximativ 80 de kilometri de locul unde s-a prăbușit avionul. Acesta a precizat că echipamentele radar au detectat lansările.

De asemenea, Ministerul Apărării a afirmat că „conducerea ucraineană știa foarte bine că, în conformitate cu practica stabilită, astăzi personalul militar ucrainean va fi transportat cu avioane de transport militar la aerodromul Belgorod pentru a fi schimbat” la punctul de control Kolotilovka de la granița rusă cu regiunea ucraineană Sumy.

Replica dată de comandamentul militar ucrainean

În replică, comandamentul militar ucrainean a declarat că a considerat avioanele militare rusești care se apropiau de Belgorod ca fiind ținte legitime, dar nu a recunoscut că a tras asupra unui avion de transport rusesc.

Distanța de 80 de kilometri de la Liptsy până la locul prăbușirii ar fi dincolo de majoritatea sistemelor ucrainene de rachete sol-aer. Un oficial ucrainean din cadrul serviciilor de informații ale apărării a confirmat că un schimb de prizonieri ar fi trebuit să aibă loc miercuri, dar nu a recunoscut că știe detaliile logistice ale schimbului cu partea rusă. O altă sursă militară ucraineană a fost citată ca afirmând că avionul transporta rachete rusești, nu prizonieri.

Prin urmare, se pune întrebarea dacă ucrainenii erau într-adevăr la curent cu momentul și ruta avionului care, potrivit rușilor, aducea prizonieri la locul schimbului și, în plus, dacă aceste informații ar fi fost transmise unităților din prima linie de peste graniță de la Belgorod.

Dar există deja și alte ramificații ale acestui dezastru.

Andrey Kartapolov, care este președintele Comisiei pentru apărare din Duma de la Moscova, a făcut o afirmație semnificativă, susținând că rachetele trase erau de la sistemele Patriot de fabricație americană sau IRIS-T de fabricație germană care au fost furnizate Ucrainei, fără a oferi vreo dovadă. Ucraina s-a angajat să nu folosească arme furnizate din străinătate pentru a ataca teritoriul rusesc, iar acest lucru ar fi reprezentat o abatere extrem de semnificativă de la această politică.

Citește și