• Greg Gianforte, guvernatorul statului Montana, a semnat legea care interzice aplicația TikTok.
  • Legea intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
  • TikTok este una dintre cele mai populare rețele sociale din lume.

Montana a devenit primul stat american care a interzis TikTok, după ce guvernatorul Gianforte a semnat o lege care interzice magazinelor de aplicații mobile să ofere platforma în acest stat până anul viitor, scrie The Guardian.

Măsura face parte dintr-o serie de escaladări în SUA împotriva TikTok. Compania este deținută de firma chineză de tehnologie, ByteDance. TikTok a făcut obiectul unei analize tot mai amănunțite din cauza legăturilor sale cu China. Aceste conexiuni ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.

Guvernul federal și mai mult de jumătate din statele americane au interzis aplicația pe dispozitivele guvernamentale, iar administrația Biden a amenințat cu o interdicție națională dacă societatea-mamă nu-și vinde acțiunile.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Compania a negat anterior că a împărțit vreodată date cu guvernul chinez și a declarat că nu ar face acest lucru dacă i s-ar cere . TikTok a afirmat într-o declarație că proiectul de lege din Montana „încalcă drepturile de prim amendament ale locuitorilor din Montana prin interzicerea ilegală a TikTok” și că societatea intenționează să „apere drepturile utilizatorilor din interiorul și din afara statului Montana”.

TikTok este una dintre cele mai populare rețele de socializare din lume, cu peste 100 de milioane de utilizatori din SUA, și rămân întrebări cu privire la modul în care vor fi aplicate astfel de interdicții și care va fi impactul acestora asupra creatorilor care folosesc platforma.

Noua lege din Montana, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, interzice descărcările aplicației TikTok în acest stat și ar urma să amendeze orice „entitate”, cu 10.000 de dolari pe zi pentru fiecare dată când cuiva „i se oferă posibilitatea” de a accesa platforma de socializare sau de a descărca aplicația. Sancțiunile nu s-ar aplica utilizatorilor.

Opozanții consideră măsura o depășire a atribuțiilor guvernamentale și spun că locuitorii din Montana ar putea ocoli cu ușurință interdicția folosind o rețea privată virtuală, un serviciu care protejează utilizatorii de internet prin criptarea traficului de date, care împiedică, astfel, observarea navigării lor pe internet de către alte persoane. Între timp, apărătorii libertății internetului și alte persoane au criticat represiunea americană, considerând că aceasta echivalează cu cenzura.

Citește și: